Μια ελληνική λίμνη φιγουράρει στη λίστα του Forbes με τα πέντε φυσικά θαύματα στα Βαλκάνια που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και μία φορά στην ζωή του. Κατάφυτες κοιλάδες, πανύψηλα βουνά και πανέμορφες λίμνες συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα της Βαλκανικής χερσονήσου, που σίγουρα κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού, αναφέρει το Forbes.
Forbes: Η Λίμνη Κερκίνη ανάμεσα στα φυσικά θαύματα των Βαλκανίων
Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, λοιπόν, αναφορικά με τα πέντε θαύματα της φύσης στα Βαλκάνια, η ελληνική λίμνη που συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά είναι η Λίμνη Κερκίνη, στο νομό Σερρών. Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει για τη Λίμνη Κερκίνη ότι πρόκειται για έναν παραδεισένιο υγροβιότοπο, ο οποίος, ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση, καθώς δημιουργήθηκε το 1932 από το φράγμα ενός κοντινού ποταμού -παρόλο που είναι τεχνητή, μπορεί να συναγωνιστεί σε ομορφιά πολλές φυσικές λίμνες της χώρας.
Με την πάροδο του χρόνου, η λίμνη Κερκίνη εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο περιζήτητα σημεία παρατήρησης πουλιών στη Μακεδονία, συνεχίζει το δημοσίευμα, με περισσότερα από 300 διαφορετικά είδη πτηνών να καταγράφονται στα νερά της όλα αυτά τα χρόνια. Τα πουλιά -συμπεριλαμβανομένων των λευκών πελεκάνων και των φλαμίνγκο– αποτελούν το κύριο αξιοθέατο εδώ, αλλά οι τυχεροί επισκέπτες μπορεί να μπορέσουν να εντοπίσουν και ένα κοπάδι εκπληκτικών νεροβούβαλων, που σπάνια συναντά κανείς αλλού στον ελλαδικό χώρο. Το αξιοπερίεργο με τη λίμνη Κερκίνη, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι από τους 2.000 συνολικά νεροβούβαλους που βρίσκονται στη χώρα, οι 1.600 περίπου εντοπίζονται γύρω από αυτή. Η σπάνια αυτή φυλή αγροτικών ζώων έχει μπει σε πρόγραμμα διατήρησης από τη δεκαετία του 1990 λόγω κινδύνου εξαφάνισής της.
Forbes: Η λίστα με τα κορυφαία φυσικά θαύματα στα Βαλκάνια
Στην πρώτη θέση της λίστας του Forbes με τα κορυφαία φυσικά θαύματα στα Βαλκάνια φιγουράρει το Εθνικό Πάρκο Una, που ιδρύθηκε επίσημα το 2008 στις δυτικές παρυφές της Βοσνίας, με κάποιους από τους πιο φανταστικούς καταρράκτες σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο.
Δεύτερο ακολουθεί το Εθνικό Πάρκο Tara, 4 ώρες από το Βελιγράδι, γεμάτο με απέραντα δάση, ένα ποτάμι που περιβάλλεται από βουνά και εντυπωσιακά καρστικά σπήλαια.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βουλγαρίας συναντάται το Εθνικό Πάρκο Πιρίν, που ακολουθεί στην τρίτη θέση στη λίστα του Forbes. Σε αυτό υπάρχουν περίπου 390 τ. χλμ. γης για εξερεύνηση, με τεράστιες εκτάσεις παλιού πευκοδάσους που φιλοξενούν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη ζώων, όπως καφέ αρκούδες, γκρίζους λύκους και χρυσαετούς. Σημείο αναφοράς του πάρκου το πεύκο του Baikushev, ένα βοσνιακό πεύκο περίπου 1.300 ετών, καθιστώντας το το γηραιότερο κωνοφόρο δέντρο που υπάρχει σήμερα στη Βουλγαρία.
Τέλος, μετά την Λίμνη Κερκίνη, στην πέμπτη θέση συναντάται το Εθνικό Πάρκο Valbona Valley, στην Αλβανία, που χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο το 1996 και αποτελεί μέρος των Καταραμένων Βουνών, ενός σχηματισμού που αναφέρεται, επίσης, και ως Αλβανικές Άλπεις.