Μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάδειξη και προβολή των ειδικών μορφών τουρισμού που προσφέρει η Ελλάδα και ειδικότερα του πολιτιστικού και του ιστορικού, τέθηκαν υπό την αιγίδα του ο ΕΟΤ, με σχετικές αποφάσεις της προέδρου του Οργανισμού, Άντζελας Γκερέκου.
Συγκεκριμένα, η πολιτιστική εταιρεία «Μαντάμ Σαρδάμ» θα πραγματοποιήσει περιοδεία από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό με το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος».
Η παράσταση, που θα παρουσιαστεί σε μορφή θεατρικού αναλογίου με την ηθοποιό Άννα Φόνσου, συνδέεται παράλληλα με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επικεντρώνεται στη μητέρα του συνθέτη του Εθνικού Ύμνου, η οποία αφηγείται τη ζωή του γιου της μέσα από το σταυροδρόμι της Γαλλικής και της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και το πάθος του για τη ζωή και την τέχνη.
Επίσης, την 1η Ιουνίου ξεκίνησαν οι παραστάσεις της αγγλόφωνης θεατρικής παράστασης με τίτλο «Medea and οther friends I made in Athens», που παρουσιάζεται σε θέατρο της περιοχής της Πλάκας. Η παράσταση κινείται μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας και απευθύνεται κυρίως σε ξένους επισκέπτες, αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να απολαύσουν στιγμές της ελληνικής μυθολογίας και να μεταφερθούν στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αι. μέσα από ένα διαδραστικό «θεατρικό παιγνίδι».
Σε αυτήν συμμετέχουν νέοι ηθοποιοί, οι οποίοι με τη χρήση χειροποίητων μασκών ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να συμμετάσχει σε συζήτηση με τη Μήδεια και τον Οιδίποδα, να κυνηγήσει τον Θεό του Πλούτου γύρω από τον Παρθενώνα και να μάθει πώς ο Οδυσσέας έλυσε ένα Κυκλώπειο πρόβλημα. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Οκτωβρίου.
Από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου διοργανώνεται για τρίτη φορά στους Δελφούς από το Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού «Οικουμενική Δελφική Ένωση» το «Delphic Preview ΙΙΙ», ένα διεθνές πολιτιστικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό event που αποσκοπεί στην αναβίωση της Δελφικής Ιδέας του Άγγελου Σικελιανού.
Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και ελληνιστές, ενώ το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει φιλοσοφική ημερίδα με θέμα «Τα θεμελιώδη οφέλη της τέχνης στον άνθρωπο», ιστορική παρουσίαση των αρχαίων Πυθίων, παραστάσεις χορού, μουσικής και αρχαίας τραγωδίας («Βάκχες» του Ευριπίδη), εργαστήρι γλυπτικής, αρχαιολογικές ξεναγήσεις στην περιοχή και διοργάνωση μαραθωνίου δρόμου.
Τέλος, από τις 21 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου θα διεξαχθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αρχαία Τίρυνθα, Σπέτσες, Κατερίνη κ.α.) το υβριδικό και με φυσική συμμετοχή πολυπολιτισμικό καλλιτεχνικό και ερευνητικό φεστιβάλ με τίτλο «Xenakis et le Japon Prometheus», που διοργανώνεται από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Αετοί του Ολύμπου».
Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο σπουδαίο Έλληνα πρωτοποριακό συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του, ενώ συνδέεται και με τη διοργάνωση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.