Το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας απλώνεται μεταξύ των δύο φρουρίων -το Παλαιό Φρούριο στα ανατολικά και το Νέο Φρούριο στα δυτικά- που την πλαισιώνουν, τα οποία, μάλιστα, κατά το παρελθόν ενώνονταν από τείχη που «αγκάλιαζαν» την πόλη.
Το Παλαιό Φρούριο, το πιο παλιό από τα δύο όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό και από την ονομασία του, γνωστό κι ως Fortezza, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης της Κέρκυρας, σε φύσει οχυρή θέση, που επί Ενετοκρατίας (15ος αιώνας) μετατράπηκε για αμυντικούς λόγους από χερσόνησο σε νησίδα με την κατασκευή τάφρου. Αν και κατά την διάρκεια των χρόνων υπέστη πολλές μετατροπές και επεκτάσεις, η σημερινή του όψη οριστικοποιήθηκε από τους Ενετούς.
Συναντάται στην άκρη της Σπιανάδας, σε απόσταση λίγων λεπτών από το Λιστόν και με το που διασχίζει κανείς τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα -δημιουργήθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια και σήμερα είναι γεμάτη με μικρά σκάφη και ψαρόβαρκες που βρίσκουν εκεί καταφύγιο- και περάσει την επιβλητική του κεντρική πύλη, θα νιώσει αυτόματα ότι πραγματοποιεί ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν.
Στο Παλαιό Φρούριο με τους δύο λόφους, μάλιστα, η Κέρκυρα οφείλει και την ονομασία Corfu με την οποία είναι διεθνώς γνωστή. Στις κορυφές των δύο αυτών λόφων έχουν χτιστεί και δύο πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασας, από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του φρουρίου.
Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του Παλαιού Φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε δωρικό ρυθμό που χτίστηκε το 1840 επί Αγγλοκρατίας, το κτήριο των φυλακών, οι αγγλικοί στρατώνες και το αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.
Στους χώρους του Παλαιού Φρουρίου φιλοξενούνται, επίσης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας μας.
Από τις εμπειρίες που αξίζει να βιώσει κανείς εδώ η «αναρρίχηση» μέχρι το πιο ψηλό σημείο στο Παλαιό Φρούριο, όπου μπορεί να απολαύσει τη θέα στο Λιστόν και τη Σπιανάδα, τη Γαρίτσα αλλά και το νησάκι του Βίδο.