Εξαιτίας των εξαιρετικά δύσκολων και κακών συνθηκών οδήγησης σε όλη το μήκος του ο δρόμος Yungas στη Βολιβία αποκαλείται και ως ο «δρόμος του θανάτου» και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις λίστες με τις πιο επικίνδυνες διαδρομές στον πλανήτη.

Ο δρόμος συνδέει τη βολιβιανή πρωτεύουσα Λα Παζ με την πεδιάδα Yungas στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, διασχίζοντας την επιβλητική οροσειρά Cordillera Oriental. Ξεκινώντας από τοΛα Παζ, την υψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου στα 3.660 μέτρα υψόμετρο, ο δρόμος Yungas ανεβαίνει πρώτα στα 4.650 μέτρα στο La Cumbre Pass και μετά κάνει μια απότομη κάθοδο προς την πόλη Coroico, σε υψόμετρο μόλις 1.200 μέτρων. Αυτή η πτώση άνω των 3.650 μέτρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα συνεχούς κατηφορικού δρόμου στον κόσμο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μάλιστα, μεταξύ 200 και 300 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ετησίως στον συγκεκριμένο δρόμο.

Ο δρόμος χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 από κρατουμένους της Παραγουάης κατά τη διάρκεια του πολέμου Chaco, σε αρκετά σημεία είναι αρκετά επικίνδυνος, καθώς η μία πλευρά του δρόμου είναι συμπαγής βράχος και η άλλη είναι ανοιχτή σε μια άβυσσο 600 μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει πλάτος μόλις 3,5 μέτρα και ορισμένα τμήματα είναι λιθοστρωμένα, χωρίς, ωστόσο, προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Ζεστοί και υγροί άνεμοι από τον Αμαζόνιο χτυπούν στις ανατολικές πλαγιές των Άνδεων, φέρνοντας έντονη ομίχλη και βροχές, που κάνουν ακόμη πιο δύσβατο και επικίνδυνο με χείμαρρους νερού, τον ήδη επικίνδυνο δρόμο. Επίσης, υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις λάσπης και πετρωμάτων, ενώ περιστασιακά παρατηρούνται και μικροί καταρράκτες να πέφτουν από τις πλαγιές.

Εκτός από την ασφάλεια, οι ταξιδιώτες που θα τολμήσουν να διασχίσουν το συγκεκριμένο δρόμο θα πρέπει, επίσης, να λάβουν υπόψη ότι η κατηφορική διαδρομή χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή θερμοκρασίας από πολύ κρύες σε αρκετά ζεστές, επομένως, πρέπει να ντύνονται ανάλογα.

Όλες οι παραπάνω συνθήκες, λοιπόν, έκαναν απαραίτητες αρκετές προφυλάξεις, γι’ αυτό και ειδικοί κανόνες ισχύουν στον δρόμο Yungas. Ενώ στους υπόλοιπους δρόμους της Βολιβίας τα αυτοκίνητα οδηγούν στη δεξιά πλευρά, εδώ ισχύει το αντίθετο. Ένας οδηγός στα αριστερά έχει καλύτερη θέα στην άκρη του δρόμου.

Σήμερα, ένας νέος ασφαλτοστρωμένος αυτοκινητόδρομος χαρακτηρίζει με ασφάλεια την μεγαλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων, αφήνοντας τον αρχικό, στενό και φιδογυριστό χωματόδρομο για ξεναγήσεις με ποδήλατα και μεμονωμένους οδηγούς που αναζητούν την περιπέτεια. Μάλιστα, η τεράστια φήμη του Yungas τον μετέτρεψε σε προορισμό για λάτρεις των ακραίων σπορ, ειδικά για ποδηλάτες.