Έχουμε δει ναούς λαξεμένους σε βράχους, μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε φαράγγια, εκκλησίες ιδιαίτερου ρυθμού αλλά σαν τη συγκεκριμένη εκκλησία στην Αρκαδία, σίγουρα δεν έχουμε συναντήσει πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με άκρως ανορθόδοξη αρχιτεκτονική, που δεν συγκαταλέγεται σε κάποια συγκεκριμένη τεχνοτροπία, η εικόνα της προκαλεί θαυμασμό και απορία για το πώς δημιουργήθηκε και τι αποτέλεσε την έμπνευση για την κατασκευή της.
Ο λόγος για το ναό της Αγίας Φωτεινής στη Μαντίνεια, που συνδυάζει αρχαιότροπους ρυθμούς με στοιχειά βυζαντινών επιρροών στην αρχιτεκτονική του και συγκαταλέγεται στους πιο παράξενους παγκοσμίως, ενώ αποτελεί σίγουρα και την πιο ιδιαίτερη εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Συναντάται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας, στην Αρκαδία, και είναι αφιερωμένη στην Αγία Φωτεινή, καθώς αντικατοπτρίζει την σχέση της Αρκαδίας με το φως. Πιο συγκεκριμένα, το Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, ενώ το ίδιο ισχύει και για το όνομα Λυκάων, που είναι ο οικιστής της Αρκαδίας.
Η εκκλησία είναι χτισμένη από ντόπιες, φυσικές ύλες, όπως μάρμαρο, μέτρα και κεραμίδια, ενώ σε όλη την κατασκευή της δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου τσιμέντο.
Οι αγιογραφίες του ναού ακολουθούν την ίδια λογική, με τα πρόσωπα των αγιογραφιών να παραπέμπουν περισσότερο σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν το 1972, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του έχει δημιουργηθεί ένα ηρώο προς τιμήν των πεσόντων στους πολέμους, καθώς και το περίφημο φρέαρ του Ιακώβ, μία κρήνη με άκρως ιδιαίτερη κατασκευή.