Μία από τις λιγοστές εναπομείνασες «ζούγκλες» στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο νομό Ξάνθης και προκαλεί εντυπώσεις τόσο με το υπέροχο φυσικό σκηνικό της, όσο και με την ανεκτίμητης αξίας οικολογική σημασία της.
Ο λόγος για το Κοτζά Ορμάν ή Μέγα Δάσος, δίπλα στα νερά του ποταμού Νέστου, στην περιοχή των εκβολών του ποταμού στο δυτικό τμήμα του νομού Ξάνθης, το οποίο στην ουσία αποτελεί και το φυσικό σύνορο της Μακεδονίας με τη Θράκη. Κάποτε αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Ευρώπης, καθώς μόνο κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’50 είχαν καταγραφεί περισσότερα από 74.000 στρέμματα. Από αυτά, δυστυχώς, τα 54.000 εκχερσώθηκαν το 1946 προκειμένου να δοθούν στους αγρότες για καλλιέργεια.
Από τα πιο πολυπληθή φυτά που συναντώνται σε όλη την έκτασή του είναι οι ιτιές, οι βελανιδιές, τα σκλήθρα και διάφορα αναρριχόμενα, ενώ καταγράφονται και διάφορα είδη άγριας πανίδας όπως τσακάλι, αλεπού, αγριόχοιρος, ζαρκάδι κ.α. Εδώ μάλιστα συναντάται και ο μοναδικός μη εκτρεφόμενος πληθυσμός κολχικού φασιανού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Μέγα Δάσος αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα σε ιστορικά κείμενα, με τον Ηρόδοτο να περιγράφει ότι υπήρχαν σε αυτό λιοντάρια τα οποία κατασπάραξαν το στρατό του Ξέρξη και τον Αριστοτέλη να κάνει λόγο για ζούγκλα στο παραποτάμιο δάσος Κοτζά Ορμάν.