Από τη μία βουνά, ποτάμια, λίμνες και ακτές που είναι φημισμένες και έχουν διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη λιγότερο γνωστά μέρη που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει τόσες κρυμμένες ομορφιές και ιδιαιτερότητες που το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση να εξερευνείς και όρεξη να μαθαίνεις καινούριες ιστορίες και πράγματα.
Ένα από αυτά τα παράξενα της χώρας μας είναι, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, η Ασπρόλιμνη η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να «υπάρχει» μόνο το χειμώνα. Κι όμως υπάρχει εξήγηση γι’ αυτή τη λίμνη που βρίσκεται στη Λήμνο!
Ποια είναι Ασπρόλιμνη της Ελλάδας που «υπάρχει» μόνο το χειμώνα
Η Ασπρόλιμνη όπως συνηθίζεται να λέγεται είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Λήμνου σε ένα πανέμορφο τοπίο στο νησί. Πρόκειται για τη μία (μικρότερη) από τις τρεις λίμνες που αποτελούν έναν ενιαίο υδροβιότοπο στο ανατολικό τμήμα της Λήμνου. Οι εικόνες κάθε εποχή του χρόνου είναι εντελώς διαφορετικές και αυτό είναι το πιο συναρπαστικό στη συγκεκριμένη περιοχή της Λήμνου.
Τους χειμερινούς μήνες στα νερά της λίμνης βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες είδη πουλιών τα οποία, μάλιστα, αποτελούν την ορνιθοπανίδα της Λήμνου. Στην Ασπρόλιμνη μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια πουλιά που περνούν από το σημείο κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι: αγριόχηνες, ερωδιοί, αλκυόνες, χαλκόκοτες, ακόμα και πυκνά σμήνη από ροζ φλαμίνγκο!
Αυτό που κάνει την Ασπρολίμνη αλλά και την Χορταρολίμνη που βρίσκεται εκεί να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι… δεν υπάρχουν. Το νερό της Ασπρόλιμνης είναι υφάλμυρο με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να ξεραίνεται. Έτσι αντί για νερό ένα παχύ στρώμα αλατιού απομένει στην επιφάνειά της και δημιουργείται ένα εκτεταμένο και εντυπωσιακό αλιπέδιο.
Η Ασπρόλιμνη έχει έκταση 500 στρεμμάτων και αυτό το μοναδικό φαινόμενο που στην ουσία την… εξαφανίζει το καλοκαίρι και την κάνει ένα μικρό αξιοθέατο στη Λήμνο. Ο υδροβιότοπος Χορταρόλιμνης – Ασπρόλιμνης – Αλυκής στη Λήμνο θεωρούνται, ωστόσο, ούτως ή άλλως εξαιρετικής επιστημονικής και οικολογικής σπουδαιότητας. Από επιστήμονες έως και απλοί πολίτες φτάνουν εκεί για να θαυμάσουν το κάλλος του υδροβιότοπου ή της ξεραμένης λίμνης!