Εκόνες με γάργαρα τρεχούμενα νερά, περιτριγυρισμένα από ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που τις περισσότερες φορές προκαλεί δέος για το μεγαλείο της φύσης που κρύβουν αρκετά σημεία της χώρας, συναντά κανείς σε κάποιους από τους πιο δημοφιλείς καταρράκτες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Υπάρχουν, ωστόσο, και μέρη που δεν είναι τόσο γνωστά και κρύβουν εικόνες εξίσου εντυπωσιακές και με απόλυτο πρωταγωνιστή τη φύση. Ανακαλύψτε τρεις από τους όχι και τόσο διάσημους καταρράκτες της χώρας και εντυπωσιαστείτε από το μοναδικό, φυσικό τοπίο ολόγυρά τους.
Δίδυμοι, Τζουμέρκα
Τα ορεινά του νομού Άρτας, κρύβουν μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Στις ρίζες των Αθαμανικών βουνοκορφών, μεταξύ των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων, δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες προσφέρουν στον επισκέπτη της ευρύτερης περιοχής ένα μοναδικό θέαμα.
Σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό Καταρράκτης στο νομό Άρτας, «στεφανώνοντας» τον οικισμό Κρυοπηγή, στα Κεντρικά Τζουμέρκα, οι δύο εντυπωσιακοί καταρράκτες συναντώνται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων. Κατεβάζουν ορμητικά τα νερά τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατά την διάρκεια του χειμώνα και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μπορεί και να παγώσουν, και πρόκειται για τους ψηλότερους καταρράκτες της Ελλάδας.
Σκεπασμένου, Κοζάνη
Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από το γραφικό χωριό Βελβεντό, συναντά κανείς την έκπληξη του νομού Κοζάνης. Ο λόγος για το φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών» και τον άγνωστο, στο ευρύ κοινό, καταρράκτη Σκεπασμένου, στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων, στο ανατολικό τμήμα του νομού.
Το τοπίο με την άγρια φυσική ομορφιά αποτελεί πραγματικό στολίδι για το νομό, με τις παγωμένες πηγές, τις μικρές φυσικές λιμνούλες, την πλούσια βλάστηση, τα απόκρημνα βράχια και φυσικά τους εντυπωσιακούς καταρράκτες να κόβουν την ανάσα του επισκέπτη. Στο χαμηλότερο σημείο του μονοπατιού του φαραγγιού σχηματίζεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης 25 μέτρων τριών επιπέδων, ενώ οι πιο τολμηροί που θα συνεχίσουν την πεζοπορία ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι θα ανακαλύψουν συνολικά 10 μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν μικρές φυσικές λιμνούλες, καθώς και λείψανα παλιών νερόμυλων.
Δύο Ποτάμια, Γουμένισσα
Στη θέση Δύο Ποτάμια σε απόσταση 5 χλμ. από τη Γουμένισσα στο δρόμο προς το χωριό Κάρπη, συναντά κανείς έναν μικρό επίγειο παράδεισο. Στο σημείο που συναντιούνται τα δύο ρέματα που διασχίζουν την περιοχή σχηματίζονται μικροί καταρράκτες και μια λίμνη, μέσα σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον γεμάτο με πλατάνια και δρυς.
Ο χώρος έχει διαμορφωθεί καταλλήλως και αποτελεί ιδανική επιλογή για στιγμές αναψυχής και πικ νικ μέσα στην υπέροχη φύση του Πάικου. Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους που συναγωνίζεται επάξια του φημισμένους καταρράκτες του Σκρα, που αποτελούν και σημείο αναφοράς για ολόκληρη το νομό.