Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο του τουρισμού επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας από το briefing την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα για τη χρήση μάσκας, ιδίως στα πλοία.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Μόλις μια εβδομάδα πριν από το δεύτερο – και πιο σημαντικό – βήμα για το άνοιγμα της χώρας μας στον τουρισμό, δηλαδή την απελευθέρωση των πτήσεων εξωτερικού προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, η κυβέρνηση συνεχίζει τη προετοιμασία για τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών, τόνισε ο κ.Πέτσας.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο.Πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων.
Φαινόμενα χαλάρωσης δεν επιτρέπεται να παρατηρούνται ιδίως στις μεταφορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» συνέχισε και πρόσθεσε:
«Δεν μπορεί να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο σε ενδεχόμενα “εισαγόμενα κρούσματα” και να αδιαφορούμε για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ιδίως για τη σωστή χρήση μάσκας, σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός, όπως για παράδειγμα στο καράβι που μας πάει στο αγαπημένο μας νησί».
Έστειλε λοιπόν το μήνυμα: «Ας πούμε ναι στην τήρηση των μέτρων που μας συστήνουν οι ειδικοί. Ας πούμε όχι στον εφησυχασμό που μπορεί να τινάξει γρήγορα στον αέρα όσα με τόσο κόπο κερδίσαμε.Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στο μεταξύ η κυβέρνηση μελετά τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται, στο μεταβατικό αυτό διάστημα, στις πύλες εισόδου και παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών, αλλά και τα βήματα επανεκκίνησης των επιχειρήσεων στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και της εστίασης.
Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός μιλά στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), «σε μια τουριστική χρονιά που δεν είναι ίδια με την περσινή. Είναι αλλιώς. Και στην οποία, η Ελλάδα διεκδικεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια σαφώς μικρότερη πίτα».
Ο κ.Πέτσας εκτίμησε ότι: «Είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε αυτό, προτάσσοντας όχι μόνο τις ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, αλλά και την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού».
Τόνισε πως: «Η κυβέρνηση, μαζί με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να περιοριστούν οι απώλειες αφίξεων και εισπράξεων από το εξωτερικό. Και ταυτόχρονα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού πακέτου, σε κατάλυμα και εστίαση, με μειώσεις φόρων, όπως του ΦΠΑ και με παροχή ρευστότητας, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει θέσει σε κίνηση. Έτσι ώστε να διατηρηθεί στη θέση του ο παραγωγικός ιστός του τουρισμού μας για να επωφεληθεί από μια δυναμική ανάκαμψη την επόμενη σεζόν».
Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση παραμένει έτοιμη να παράσχει περαιτέρω στήριξη. Είτε με διεύρυνση, είτε με επέκταση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται.
«Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όλα όσα μπορούμε, για να στηρίξουμε την οικονομία μας, χωρίς να ξεπεράσουμε τις αντοχές της» υπογράμμισε.
Όσον αφορά στη δυστοκία της ΕΕ για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων την 1η Ιουλίου, ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι η Αθήνα παρακολουθεί από πολύ κοντά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες που μας αφορούν και σημείωσε ότι υπάρχει υτυχώς μία σύγκλιση των επιδημιολογικών δεδομένων σε πολλές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε γειτονικές χώρες, ενώ υπάρχουν κάποιες που εμφανίζουν έξαρση και τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Σένγκεν. «Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, είμαστε σε συνεννόηση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το παρόν μένουμε στο βασικό μας σχεδιασμό».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να μετατεθεί το άνοιγμα των συνόρων για τις 15 Ιουλίου όπως ζητούν βόρειες χώρες όπως η Δανία, οι οποίες δεν έχουν σημαντική τουριστική βιομηχανία, ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι το σχέδιο επικαιροποιείται συνεχώς σε συνεργασία με τους εταίρους, ότι ιδίως το θέμα των ΗΠΑ είναι θέμα συνολικά της ΕΕ και πως όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις χερσαίες ή με τις αερομεταφορές εξετάζονται καθημερινά και αν χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση του σχεδίου μας θα ανακοινωθεί έγκαιρα.
Η συζήτηση στην Ευρώπη αφορά τις αφίξεις από τρίτες χώρες και εάν εκεί δεν υπάρξει γενικότερος συντονισμός, ενδέχεται κάθε κράτος- μέλος να εφαρμόσει τη δική του λίστα. Εάν όμως για παράδειγμα η Ελλάδα υποδέχεται επισκέπτες από ευρύτερη λίστα σε σχέση με άλλα κράτη- μέλη, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά τα κρατη- μέλη να επιβάλλουν περιορισμούς σε σχέση με τα εσωτερικά ταξίδια στην ΕΕ από και προς την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας ζητά μία συντονισμένη ευρωπαϊκή λύση, όπως ζητούσε από την πρώτη στιγμή και επί του παρόντος ο σχεδιασμός δεν αλλάζει.