Για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού, το 2024 η ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα θα βρεθεί βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τον Πολιτισμό επιλέγοντας μια από τις υπέροχες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία κατά την διάρκεια του έτους που έχει οριστεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έχει την δυνατότητα να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη.

Για το 2024 η πόλη αυτή βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και πρόκειται για το Bodo, στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας. Όσοι ταξιδεύουν συχνά θα το έχουν ακουστά ως ενδιάμεσο σταθμό για τα φημισμένα νησιά Lofoten ή ως μέρος της παράκτιας διαδρομής Kystriksveien.

Με την συμμετοχή του στο συγκεκριμένο θεσμό το Bodo θέλει να «αποδείξει» ότι δεν πρόκειται για έναν απομονωμένο και απομακρυσμένο προορισμό, αλλά για ένα ουσιαστικό κομμάτι και μέρος της Ευρώπης.

Την ίδια χρονιά, εκτός από το Bodo θα υπάρξουν δύο ακόμη πολιτιστικές πρωτεύουσες, η μία εκ των οποίων είναι η ιστορική πόλη της Εσθονίας Tartu. Για το 2020 ως πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης έχουν οριστεί το Galway στην Ιρλανδία και η Ριέκα στην Κροατία.