Βρίσκεται 20 χλμ. μακριά από το Μέτσοβο, σκαρφαλωμένη στα 1.300 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, μία ανάσα από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Είναι η Μηλιά ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου, που σε προκαλεί να την γνωρίσεις τόσο με τη φυσική και αρχιτεκτονική της ομορφιά, όσο και για την απίστευτη ηρεμία που προσφέρει στον επισκέπτη.
Η Μηλιά ή Αμέρου (στην τοπική βλάχικη διάλεκτο) συγκαταλέγεται στα βλαχοχώρια της Πίνδου, ενώ έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Τα παλαιά τρίχωρα πετρόκτιστα σπίτια με τον οντά, το σαράι και τον χωτζιαρέ «κλέβουν» τις εντυπώσεις, ενώ δένουν τόσο αρμονικά με το τοπίο.
Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου και λέγεται ότι το χωριό δεν έχει ανεργία, αφού η τέχνη της επεξεργασίας του ξύλου περνά από γενιά σε γενιά. Οι Μηλιώτες δίνουν μορφή στο ξύλο κατασκευάζοντας βαρέλια, οικιακά σκεύη και άλλα χρήσιμα είδη. Κάθε οικογένεια στη Μηλιά έχει και ένα εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου, ενώ το χωριό διαθέτει και δύο δασικούς συνεταιρισμούς που δίνουν εργασία στους κατοίκους του χωριού.
Την προσοχή του επισκέπτη τραβά η βαλσαμωμένη αρκούδα στο κέντρο του χωριού. Το ζώο βρέθηκε τραυματισμένο από κάτοικο της περιοχής και πέθανε την ίδια ημέρα. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να το βαλσαμώσουν, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής. Η βαλσαμωμένη αρκούδα έχει τοποθετηθεί σε μία γυάλινη κατασκευή.