Το φημισμένο χωριό του νομού Γρεβενών βρίσκεται στη βόρεια Πίνδο, χτισμένο στις πλαγιές του Σμόλικα, σε υψόμετρο περίπου 1.600 μέτρων. Η ονομαστή Σαμαρίνα, το ιδιαίτερο βλαχοχώρι στα σύνορα Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, θεωρείται ένα από τα πιο «ψηλά» χωριά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.
Η «Ωραία Σαμαρίνα», όπως τη χαρακτήρισαν, βρίσκεται μέσα σε πυκνά δάση και έχει άφθονα νερά. Πρώτοι κάτοικοί της θεωρούνται οι κάτοικοι του χωριού Πραιτώρι της Θεσσαλίας, καθώς ιστορικοί χάρτες της περιοχής, που τοποθετούνται τον 16ο και 17ο αιώνα, αναφέρουν τη θέση της Σαμαρίνας ως Santa Maria de Praitoria.
Η κάποτε κραταιά ορεινή κοινότητα περιορίζεται τον χειμώνα σε λιγοστούς ξενώνες, το καλοκαίρι όμως η Σαμαρίνα ξαναγίνεται πολύβουη από τους ανθρώπους που, γοητευμένοι από τον χαρακτήρα της και την εξαιρετική ομορφιά του τοπίου, επιστρέφουν εδώ κάθε χρόνο.
Οι γειτονιές στην άκρη του χωριού αγγίζουν τις παρυφές του Σμόλικα, με τις χιονοσκεπείς βουνοκορφές να διατηρούν το λευκό πέπλο τους μέχρι αργά την άνοιξη. Ορόσημο της Σαμαρίνας η εκκλησία της Παναγιάς με το αιωνόβιο πεύκο ριζωμένο στο ιερό της, αλλά και τα πολυτραγουδισμένα «παιδιά της». «Εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα, παιδιά της Σαμαρίνας, μωρέ παιδιά καημένα, αν πάτε πάνω μωρέ στα βουνά κατά τη Σαμαρίνα, τουφέκια μωρέ να μη ρίξετε, τραγούδια να μη πείτε» λέει το δημοτικό μας τραγούδι για τους κατοίκους που κατηφόριζαν μόλις έπιανε κρύο προς τη Θεσσαλία, για να ξεχειμωνιάσουν, και με την άνοιξη ανηφόριζαν και πάλι στο χωριό.
Η Σαμαρίνα βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Γρεβενά και 15 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.