Οι τουρίστες που βρέθηκαν στην πόλη Kawasaki την Κυριακή ενδεχομένως να ένιωσαν κάποια αμηχανία μπροστά στο θέαμα των τεράστιων φαλλών που περιφέρονται στην πόλη στο πλαίσιο του φεστιβάλ γονιμότητας Shinto Kanamara Matsuri.
Στόχος είναι η λατρεία του πέους και της γονιμότητας και πρόκειται για ένα από τα πιο ασυνήθιστα φεστιβάλ στον κόσμο- που εν μέρει θυμίζει και ελληνικά καρναβαλικά έθιμα με διονυσιακές καταβολές.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για το φεστιβάλ αυτό, στο οποίο μπορούν να αγοράσουν δεκάδες πράγματα με τη μορφή φαλλών και άλλων συμβόλων γονιμότητας, από μπρελόκ μέχρι σοκολάτες.
Για τον ντόπιο ιερέα του Kanayama Shrine, ωστόσο, το θέμα δεν είναι για γέλια.
«Αν μικρά παιδιά δεν συνηθίσουν να βλέπουν ανδρικά γεννητικά όργανα ενδεχομένως να πανικοβληθούν όταν έρθει εκείνη η στιγμή», δηλώνει, σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Hiroyuki Nakamura, εξηγώντας τον και εκπαιδευτικό ρόλο του φεστιβάλ. «Οι άνθρωποι έρχονται για να προσευχηθούν για καλοτυχία και για να ζητήσουν από τους θεούς να τους προστατεύουν. Το φεστιβάλ έχει τις ρίζες του στο παρελθόν αλλά εξακολουθεί να έχει έναν αξιόλογο ρόλο να παίξει και στη σύγχρονη κοινωνία».
Σύμφωνα με το θρύλο, την περίοδο Έντο μεταξύ 1603 και 1868 ένας δαίμονας με κοφτερά δόντια που κατοικούσε στον κόλπο μιας γυναίκας ευνούχισε πολλούς άτυχους νεαρούς άνδρες τη νύχτα του γάμου τους. Ένας ντόπιος σιδηρουργός έσπευσε να τους σώσει χτυπώντας με μεταλλικό φαλλό τα δόντια του δαίμονα και σήμερα ένας μεγάλος μαύρος μεταλλικός φαλλός είναι τοποθετημένος στο προαύλιο του ναού προς τιμήν των θεοτήτων της γονιμότητας, της τεκνοποίησης και της προστασίας από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Με το πέρασμα των αιώνων, τον ναό επισκέπτονταν και προσκυνούσαν και εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ ζητώντας την προστασία του. Τη δεκαετία του 1970 το φεστιβάλ έγινε τουριστική ατραξιόν.
Εκτός από τις ασυνήθιστες εκδηλώσεις του, το φεστιβάλ έχει και μια άλλη διάσταση καθώς τα έσοδα από τα «πικάντικα» αναμνηστικά διατίθενται για την έρευνα για την αντιμετώπιση του HIV ενώ τον ναό επισκέπτονται όλο το χρόνο και παντρεμένα ζευγάρια με την ελπίδα να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια.