Η αλήθεια είναι πως αν θέλετε να ζήσετε μία διαφορετική εμπειρία στην Ελβετία και να ανακαλύψετε τις ομορφιές αυτής της χώρας, αλλά και την ιστορία της, τότε αφήστε στην άκρη τα πολυτελή θέρετρά της και τις διάσημες πόλεις της κι επισκεφτείτε τα πανέμορφα χωριά της.
Ένα από αυτά είναι και το Gruyère ( Γκρυγιέρ) που φημίζεται για τη γραβιέρα του. Η ελβετική γραβιέρα (που δεν έχει σχέση με την ελληνική, αφού φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, ενώ η δική μας από πρόβειο κι έχει τις διάσημες τρυπίτσες της) ξεκίνησε να φτιάχνεται κατά το 1115 στο καντόνι του Fribourg και στις περιοχές γύρω από το μικρό χωριό της Gruyère.
Βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό τοπίο στους πρόποδες των Άλπεων και απέχει 121 χιλιόμετρα από τη Γενεύη. Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού χρονολογούνται από τον 15ο και 17ο, ενώ το επιβλητικό κάστρο και οι πολύχρωμες τοπικές φορεσιές των ντόπιων ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε ένα παραμυθένιο κόσμο.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο ιδρυτής του ο Γκρουέριος αναζητώντας μια καινούρια γη, έφτασε σε ένα λόφο, προστατευμένο από βουνά, όταν ξαφνικά ένας ερωδιός πέταξε από πάνω του.
Θεωρώντας το ως σημάδι, αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν το λάβαρο του μεσαιωνικού χωριού που φέρει το όνομά του.
Αποτελεί δημοφιλή προορισμό κάθε εποχή του χρόνου, ωστόσο ιδιαίτερα το χειμώνα το λευκό τοπίο μεταμορφώνει το Γκρυγιέρ.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Σατό ντε Γκρυγιέρ που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, φιλοξενώντας εντυπωσιακές αίθουσες με νωπογραφίες και μεγαλοπρεπή τζάκια.
Εδώ, θα βρείτε και το εργοστάσιο που παράγει το γνωστό τυρί γκριγιέρ (gruyère).