Η αλήθεια είναι πως ακόμα και αν σας αρέσουν τα ταξίδια με αεροπλάνο, οι μεγάλες πτήσεις σας προκαλούν ένα άγχος. Οι ώρες είναι πολλές και σκέφτεστε πως θα περάσουν, ειδικά αν δυσκολεύεστε με τον ύπνο.

Ο Kris Major είναι βρετανός αεροσυνοδός με 25 χρόνια εμπειρίας και μιλώντας στο CNN Travel, έδωσε πολύτιμα κόλπα για την επιβίωση σε μεγάλες πτήσεις.

Γιατί πρέπει να το τρώτε πριν την πτήση

«Πρέπει να τρώμε πριν μια ολονύκτια πτήση;». Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχουν πολλοί, ειδικά όταν είναι να πετάξουν βράδυ και θέλουν να κοιμηθούν. Ο Major σε αυτή την περίπτωση, προτείνει να φάτε πριν από την επιβίβαση. Όπως εξηγεί, αν περιμένετε τα γεύματα στο αεροπλάνο, χάνετε χρόνο από τον ύπνο σας ή να ξυπνήσετε και μετά να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Οπότε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να είστε ήδη φαγωμένοι και να κλείσετε τα μάτια σας με το που ξεκινήσει η νυχτερινή πτήση.

Δεν κοιμάστε με το ζόρι

Πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να κοιμηθούν στα αεροπλάνα, είτε λόγω των θορύβων, είτε λόγω των άβολων καθισμάτων, είτε λόγω υπερέντασης. Το να πασχίζετε να κοιμηθείτε, μπορεί να σας προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση. Θα πρέπει να επιμείνετε και να συνεχίσετε να προσπαθείτε ή να τα παρατήσετε και να παρακολουθήσετε μια ταινία; Ο ειδικός λέει ότι δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να επιβάλετε τον ύπνο, ιδίως αν το ρολόι του σώματός σας νομίζει ότι είναι μεσημέρι και απλώς δεν είστε κουρασμένοι. Οπότε, απολαύστε την πτήση με άλλους τρόπους.

Το κόλπο για να νιώθετε φρέσκοι μετά τον ύπνο στο αεροπλάνο

Όλοι έχουμε βιώσει την εμπειρία να ξυπνάμε μετά από έναν ύπνο στη μέση της πτήσης, να πηγαίνουμε νωχελικά στην τουαλέτα του αεροπλάνου για να φρεσκαριστούμε και να τρομάζουμε όταν αντικρίζουμε το εξαντλημένο είδωλό μας. Η κορυφαία συμβουλή του Major για να αισθάνεστε αναζωογονημένοι, είναι να πλύνετε τα δόντια σας! «Το καθάρισμα των δοντιών σας είναι πάντα αυτό που φρεσκάρει τους πάντες περισσότερο», λέει, προσθέτοντας ότι οι αεροσυνοδοί έχουν πάντα μεταξύ 5 και 10 λεπτών για να φρεσκαριστούν πριν επιστρέψουν στην υπηρεσία τους.

Πρέπει να ασκούμαστε σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων;

Το να κάθεστε στην ίδια όρθια θέση για ώρες ολόκληρες είναι άβολο, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να σηκωθείτε για να τεντωθείτε. Η ένδειξη της ζώνης ασφαλείας μπορεί να είναι ενεργοποιημένη ή μπορεί να θέλετε να αποφύγετε να ενοχλήσετε τον διπλανό σας. Ο Major τονίζει ότι ακόμη και μόνο το κούνημα των δαχτύλων των ποδιών σας ενώ κάθεστε στο κάθισμά σας, αξίζει τον κόπο. «Κουνηθείτε στο κάθισμά σας, κουνήστε τα πόδια σας, κάντε ό,τι σας έρχεται φυσικά – κουνηθείτε, κινηθείτε, κάντε το αίμα να ρέει, αν αυτό είναι που πρέπει να κάνετε. Για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με το κυκλοφορικό σύστημα, μιλήστε με τον γιατρό σας», λέει.