Σίγουρα, έχεις πέσει σε κάποιο δημοσίευμα/άρθρο/ αφιέρωμα για τη νέα τάση (που δεν είναι και τόσο νέα), το «staycation» που έχει διχάσει τον κόσμο (όχι ότι είναι και δύσκολο αυτό, το έχουμε ευκολάκι να διχαζόμαστε) και αποτελεί πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης.

Και σίγουρα θα αναρωτιέσαι τι είναι αυτό το «staycation» που γίνεται χαμός. Σε απλά ελληνικά σημαίνει «διακοπές στο σπίτι» και αναφέρεται σε όλους εκείνους που δεν πηγαίνουν διακοπές και περνούν την καλοκαιρινή άδειά τους στην πόλη.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «staycation» εμφανίστηκε το 2003 σε ένα άρθρο της εφημερίδας The Cincinnati Enquirer, όμως, η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε το 2008, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Αμερική, όπου πολλοί άνθρωποι δεν είχαν χρήματα για ταξίδια. Στην Ελλάδα, πάλι, που κάποτε παίρναμε μέχρι και διακοποδάνεια για να κάνουμε διακοπάρες στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, το «staycation» άνθισε την περίοδο της δικής μας οικονομικής κρίσης, ενώ μετά ήρθε και ο κορονοϊός και οι διακοπές στα…. «μπαλκονήσια» (κατά το Κουφονήσια) ήταν must.

Και φέτος, η ακρίβεια αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για πολύ κόσμο να πάει διακοπές, μένοντας πίσω στην πόλη. Ειδικά, για όσους έχουν οικογένεια ή έξοδα και υποχρεώσεις να τρέχουν, οι διακοπές μοιάζουν με πολυτέλεια. Βέβαια, υπάρχουν πάντα και εκείνοι που προτιμούν, την καλοκαιρινή τους άδεια να την ξοδεύουν στην πόλη τους αντί να πηγαίνουν σε κάποιο νησί που γίνεται χαμός με τουρίστες.

Σε κάθε περίπτωση, το staycation είναι γεγονός για πολύ κόσμο κι επειδή είμαστε ήδη στον Αύγουστο που φεύγουν όλοι και είναι έρημη η πόλη, όσοι απομείνουν πίσω ψάχνουν τρόπους για να κάνουν καλύτερες τις διακοπές στο σπίτι.

παραλια

Τα πλεονεκτήματα του staycation

Επειδή, είμαστε θετικοί άνθρωποι λέμε να ξεκινήσουμε από τα συν του να μένεις καλοκαιριάτικα στην πόλη. Έχουμε και λέμε:

Ανακαλύπτεις την πόλη: Η Αθήνα για παράδειγμα, έχει πολλές όμορφες γωνιές, τις οποίες τώρα που δεν έχει κόσμο μπορείς να τις ανακαλύψεις.

Επίσκεψη σε μουσεία: Η Αθήνα έχει επίσης, πολλά μουσεία, τα οποία τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να τα επισκεφτείς. Επίσης, είναι ευκαιρία να επισκεφτείς και την Ακρόπολη, αφού κάτι μου λέει πως οι περισσότεροι, η τελευταία φορά που την επισκεφτήκατε ήταν σε σχολική εκδρομή.

Απολαμβάνεις τις βόλτες στην άδεια πόλη: Όχι, αλήθεια υπάρχει καλύτερη απόλαυση; Οι αποστάσεις μηδενίζονται, πηγαίνεις παντού σε χρόνο dt, ενώ στα μαγαζιά ο κόσμος είναι τόσος, όσος.

Ανακαλύπτεις τις κοντινές παραλίες: Η Αττική έχει πολλές και υπέροχες παραλίες για τις οποίες έχεις ακούσει, αλλά δεν έχει επισκεφτεί από κοντά. Τώρα, είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνεις. Επίσης, υπάρχουν παραλίες και μέρη σε κοντινή απόσταση (τα νησιά του Σαρωνικού, η Κορινθία, η Εύβοια), όπου μπορείτε να κάνετε μονοήμερες εκδρομές, ειδικά αν είστε γονείς με παιδιά.

Καθάρισμα του σπιτιού: Για πολλούς, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουν ένα γερό καθάρισμα στο σπίτι. Βάψιμο, διακόσμηση, ξεσκαρτάρισμα. Ειδικά, στο τελευταίο δεν έχεις ιδέα τι παλιούς θησαυρούς θα βρεις. Δες το και σαν διασκέδαση, αλλά και ως κάτι που θα σου φτιάξει την ψυχολογία.

Θα «λιώσεις» στον ύπνο: Κακά τα ψέματα, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν πώς και πώς τις διακοπές για να ξεκουραστούν και να «λιώσουν» στον ύπνο. Ή στις ταινίες. Να βγάλουν το ξυπνητήρι και η διαδρομή τους να είναι σαλόνι, κρεβατοκάμαρα μέχρι να βαρεθούν.

Τα μειονεκτήματα του staycation

Και πάμε στα μειονεκτήματα και παγίδες που κρύβει η τάση αυτή.

Δεν αλλάζεις παραστάσεις: Ακόμα και αν πηγαίνεις ατελείωτες βόλτες, στην πραγματικότητα δεν αλλάζεις και πολλές παραστάσεις. Παραμένεις στο σπίτι και όσο να κάνει, αυτό δεν βοηθάει καθόλου στην ψυχολογία σου. Όλοι έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε, έστω και για λίγες μέρες.

Βαριέσαι εύκολα: Μπορεί οι αποστάσεις να μηδενίζονται, αλλά σύντομα θα βαρεθείς. Πόσες φορές να πας στις παραλίες, ειδικά όταν δεν είναι δίπλα, όπως σε ένα νησί; Επίσης, όπως και να το κάνουμε, η διάθεση «τουρίστας στην πόλη σου» δεν κρατάει και πολύ, αφού το βράδυ θα γυρίζεις στο σπίτι. Και πόσο «μπαλκονήσι» να αντέξεις; Άσε, που όσοι έχουν μείνει πίσω, είναι όλοι έξω στο μπαλκόνι και δεν μπορείς ούτε να μιλήσεις. Για να μην πω τι βλέπεις και ακούς με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες από τις απέναντι πολυκατοικίες

Δεν ξεκουράζεσαι: Όσο και να «λιώσεις» στον ύπνο, δεν ξεκουράζεσαι όπως πιστεύεις. Και μόνο ότι θα ασχοληθείς με τις δουλειές του σπιτιού και θα κάνεις περισσότερες κιόλας, θα κουραστείς.

Σε παίρνει από κάτω: Κλασικά, φίλοι και γνωστοί που ακολουθείς στα social media δεν σταματάνε να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο από το μέρος που κάνουν διακοπές. Και όσο και να μην το θέλεις, κάποια στιγμή σε παίρνει από κάτω, εκείνοι να διασκεδάζουν σε ένα νησί κι εσύ να τρως καρπούζι στο μπαλκόνι και να παλεύεις με τα κουνούπια.

Μύθος ότι είναι οικονομικό: Αν τα βάλεις κάτω, θα διαπιστώσεις ότι είναι μύθος πως το «staycation» είναι μια οικονομική τάση. Μπορεί να μην χαλάσεις όσα θα ξόδευες για διακοπές σε ένα νησί, όμως, δεν είναι και ανέξοδο. Ξαπλώστρες, καφέδες, φαγητό έξω, καύσιμα για μονοήμερες αποδράσεις, βόλτες για ποτό, το κλιματιστικό που θα δουλεύει φουλ, όλα αυτά είναι κάποια από τα έξοδα που θα κάνεις.