Βλέποντας τις εικόνες από τη Σαντορίνη, με το νησί να «ξεχειλίζει» από τουρίστες, ενώ και στην Ισπανία, στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις οι κάτοικοι να διαδηλώνουν εναντίον του υπερτουρισμού, υπάρχει ένα νησί στην άλλη άκρη του κόσμου που έχει βάλει όρια στον αριθμό των τουριστών.
Ο λόγος για το Lord Howe Island (Νήσος Λορντ Χάου), ένα λιλιπούτειο νησί στη θάλασσα της Τασμανίας, 372 μίλια από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Ο μικροσκοπικός αυτός «παράδεισος» των 400 κατοίκων, εδώ και 40 χρόνια επιτρέπει να το επισκέπτονται μέχρι 400 τουρίστες. Ούτε ένας παραπάνω. Και μπορεί να ακούγεται πολύ παράξενο, αλλά η απαγόρευση αυτή έχει – μέχρι και σήμερα – προστατεύσει την παρθένα, άγρια φύση του.
Άλλωστε, το Lord Howe Island διαθέτει πυκνή βλάστηση, παραλίες με λευκή άμμο, εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, σμαραγδένια νερά, λιμνοθάλασσα με κοράλλια και τροπικά δάση με σπάνια αναρριχώμενα φυτά, ορχιδέες, αλλά και ζώα. Μάλιστα, από το 1982 έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Περισσότερο από το 85% του νησιού εξακολουθεί να καλύπτεται από δάση, και περίπου το 70% βρίσκεται σε μόνιμο προστατευόμενο πάρκο, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύεται κάθε ανάπτυξη. Οι οικισμοί, δε, καλύπτουν το 15%.
Όπως αναφέρει το CNN Travel, το Lord Howe μάχεται αποφασιστικά εναντίον του υπερτουρισμού, ενώ λόγω των περιορισμών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το επισκεφτεί κάποιος. Για να καταλάβετε, αν θέλετε να βρεθείτε στο νησί θα πρέπει να περιμένετε μετά το 2027, αφού στα καταλύματα υπάρχουν ήδη κρατήσεις για το 2026!
Και αν σας φαίνεται περίεργο, αυτές οι πολιτικές αναδεικνύουν μια «κοινή επιθυμία να διασφαλίσουμε ότι η φύση θα βρίσκεται πάντοτε σε προτεραιότητα», δήλωσε ο Dean Hiscox, ο οποίος διευθύνει το Lord Howe Environmental Tours στο CNN. Μάλιστα, όπως εξηγούν, οι κάτοικοι ζητούν από τους ελάχιστους τουρίστες που έρχονται, να δείξουν σεβασμό στο νησί τους και να συμπεριφέρονται όπως οι ντόπιοι. Κάτι που γίνεται απολύτως σεβαστό, απ’όλους!