Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Λέρος αποτελούσε το καταφύγιο της θεάς Άρτεμις, όταν εκείνη ήθελε να ξεφύγει από τους θεούς. Και σήμερα, το όμορφο και «αθόρυβο» νησί, αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο όσων επιθυμούν να φύγουν μακριά από όλους και να απολαύσουν τις πιο ξέγνοιαστες διακοπές και χαλαρές διακοπές.

Η Λέρος, έχοντας αφήσει πίσω το παρελθόν και την άδικη σύνδεση του νησιού με το ψυχιατρείο, γνωστό και ως «Αποικία Ψυχοπαθών», όλο και ανεβαίνει στις προτιμήσεις εκείνων που την επιλέγουν για τις διακοπές τους. Και ο παρεξηγημένος «παράδεισος» των Δωδεκανήσων, αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο, σε όποιον τον επισκέπτεται, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι «όποιος έρθει στη Λέρο, μένει εδώ», είτε φυσικά είτε νοερά.

Λέρος

Γιατί, τις εμπειρίες που θα ζήσεις στο νησί, είναι σίγουρο ότι θα τις κουβαλήσεις μαζί σου. Και αν ψάχνεις λόγους για να είναι η Λέρος το μέρος που θα περάσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές, σου έχουμε παρακάτω περισσότερους από έναν.

Λέρος

Ένας ξεχωριστός τόπος

Πρόκειται για έναν τόπο ξεχωριστό, που σαγηνεύει τον επισκέπτη με την αυθεντική ομορφιά του. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και η πρώτη εντύπωση που σου δίνει, είναι πως πρόκειται για ένα μικρό κέντημα, ένα κομμάτι δαντέλα με τόσους όρμους να διαμορφώνουν το σχήμα της. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό πως το μήκος των ακτών της φτάνει τα 71 χιλιόμετρα ενώ η έκτασή της υπολογίζεται στα 54 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Λέρος

Γραφικά χωριά

Το μεγαλύτερο χωριό της Λέρου είναι η Αγία Μαρίνα, ένας γραφικός, παραδοσιακός, νησιώτικος οικισμός με θέα στην είσοδο φυσικού λιμανιού. Εδώ, θα βρίσκεται και ο παλμός της διασκέδασης στο νησί. Το Λακκί είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και αποτελεί το κύριο λιμάνι και το εμπορικό κέντρο του νησιού. Οι περισσότερες υπηρεσίες βρίσκονται στον Πλάτανο, με το βουνό Απιτίκι και το Κάστρο της Παναγιάς, από τον 11ο αιώνα, να δεσπόζει και «σήμα κατατεθέν» τους ανεμόμυλους. Μην παραλείψετε μια βόλτα στον Άγιο Ισίδωρο, το εκκλησάκι που μοιάζει με καρτ ποστάλ, καθώς στέκει μόνο πάνω σε μικρό νησί που συνδέεται με μια στενή λωρίδα με τη στεριά.

Λέρος

Ο παράδεισος των δυτών

Η Λέρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό για καταφύσεις, αφού ο βυθός της αποτελεί ένα μοναδικό μουσείο και δεν είναι υπερβολή αυτό. Το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς ως κύρια ναυτική βάση. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το νησί, διήρκησε 52 ημέρες, και στη διάρκεια αυτών, βυθίστηκαν πολλά πλοία και αεροπλάνα . Η Λέρος έχει μάλιστα και καταδυτικό κέντρο.

Λέρος

Οι υπέροχες παραλίες

Υπάρχουν αρκετές επιλογές και για όλα τα γούστα. Αμμώδεις, με βότσαλο, μικρές, μεγάλες, πολυσύχναστες ή απομονωμένες, οι παραλίες στη Λέρο θα καλύψουν και τον πιο… απαιτητικό. Ανάμεσά τους είναι η διάσημη Αγία Κιουρά, τα Δυο Λισκάρια, τα Άλιντα, το Παντέλι και ο Μπλεφούτης.

Λέρος

Island hopping

Η Λέρος βρίσκεται ανάμεσα και σε κοντινή απόσταση με την Κάλυμνο και την Πάτμο, οπότε μπορείτε να την έχετε ως βάση και να κάνετε ημερήσιες επισκέψεις στα διπλανά, εξίσου όμορφα νησιά.