Οι διακοπές στην Ελλάδα δεν θέλουν πολυπλοκότητα. Η μαγεία, άλλωστε, βρίσκεται στα απλά και στα αυθεντικά. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει την χώρα μας, η οποία αποτελεί σταθερά δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όλες τις εποχές. Όποιο μέρος της και αν επιλέξεις, νησιωτικό ή ηπειρωτικό, ξέρεις πως θα αφήσεις πίσω σου τα πολλά «πρέπει» που σε περιορίζουν και θα ταξιδέψεις με περισσότερα… «χωρίς»!

Χωρίς άγχος, χωρίς αυστηρό πρόγραμμα, έγνοιες και σκοτούρες….

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ενώ τελευταία κάνει θραύση η νέα ταξιδιωτική τάση, το «coolcation» όπου οι τουρίστες επιλέγουν τις βόρειες χώρες της Ευρώπης για τις καλοκαιρινές διακοπές τους προκειμένου να αποφύγουν τους καύσωνες, για την Ελλάδα δεν ισχύει αυτό.

Αεροδρόμιο Ρόδου
Αεροδρόμιο Ρόδου, «Διαγόρας»

Κρατά σταθερά μια θέση στην καρδιά των ξένων επισκεπτών που έρχονται στη χώρα μας για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, τις τοπικές γεύσεις και να έρθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της.

Ενδεικτική, εδώ είναι η αύξηση που καταγράφει η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Αεροδρόμιο Μυτιλήνης
Αεροδρόμιο Μυτιλήνης, «Οδυσσέας Ελύτης»

Συγκεκριμένα στο α’ εξάμηνο του 2024, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, τα αεροδρόμια της Fraport Greece διακίνησαν 12.701.048 επιβάτες έναντι 11.778.757 το ίδιο διάστημα πέρυσι, καταγράφοντας δηλαδή άνοδο της τάξεως του 7,8%.

Μάλιστα, είναι εντυπωσιακές οι επιδόσεις των εγχώριων πτήσεων που σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σχέση με το 2023. Γιατί, μπορεί προορισμοί στο εξωτερικό να μοιάζουν σαγηνευτικοί σαν… Σειρήνες, όμως, οι Έλληνες θα επιστρέφουν πάντα στην… Ιθάκη τους!

Όσο αφορά τις διεθνείς πτήσεις, το α’ εξάμηνο σημείωσαν άνοδο 7,8%, που σημαίνει πως ήρθαν στη χώρα μας 669.531 περισσότεροι ξένοι τουρίστες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του ’23. Μάλιστα, επέλεξαν διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, καθώς όλα τα αεροδρόμια της Fraport Greece παραμένουν σε θετικό πρόσημο, με εξαίρεση τη Μύκονο που σημείωσε μία ανεπαίσθητη μείωση της τάξεως του -0,4% στο εξάμηνο.

Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης
Αεροδρόμιο «Μακεδονία» – Θεσσαλονίκη

Σαν το ελληνικό καλοκαίρι, δεν έχει!

Το ελληνικό καλοκαίρι, μέσα από τα μάτια του Οδυσσέα Ελύτη, ήταν «η εποχή που στήνονται τα όνειρα». Ένα «κατακόκκινο ανοιχτό καρπούζι στα χέρια μικρού παιδιού, καβάλα στα καπούλια του ήλιου». Και αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό ελληνικό καλοκαίρι, ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, έρχονται να γευτούν από κοντά κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι.

Ενδεικτικά, τον Ιούνιο του 2024 μέσω των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, διακινήθηκαν συνολικά 5.279.366 επιβάτες, έναντι 4.983.800 πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 5,9%. Οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν αύξηση 5,9% που μεταφράζεται σε 4.451.351 επιβάτες, ενώ οι εσωτερικές πτήσεις αυξήθηκαν κατά 6%, δηλαδή 828.015 επιβάτες.

Αεροδρόμιο Κέρκυρας
Αεροδρόμιο Κέρκυρας, «Ιωάννης Καποδίστριας»

Η Ρόδος «σπάει» τα κοντέρ!

Για ακόμα ένα καλοκαίρι, όλες οι πτήσεις οδηγούν στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά. Τα αεροδρόμια των Χανίων, της Κέρκυρας και της Ρόδου υποδέχτηκαν τους περισσότερους επιβάτες τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση 23,4% σε σχέση με πέρυσι.

Και λίγα trivia ακόμα

  • Τον Ιούνιο του 2024, οι περισσότεροι επιβάτες διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αγγίζοντας συνολικά τους 1.051.715, 9,7% περισσότεροι με πέρυσι.
  • Συνολικά, οι πτήσεις τον Ιούνιο του 2024, στα Χανιά αυξήθηκαν κατά 12,6%, με τους επιβάτες συνολικά να φτάνουν τους 603.258, αύξηση 10,9% σε σχέση με τον περσινό.
  • Στη Σαντορίνη η αύξηση στην κίνηση των επιβατών τον Ιούνιο ήταν μόλις 1,6%.
  • Το αεροδρόμιο της Ρόδου είναι πρώτο και στο α’ εξάμηνο του έτους, καθώς οι πτήσεις – σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό – αυξήθηκαν κατά 10,6%. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε της Κέρκυρας με 8,5%

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας: