Η Κροατία έχει πολλά εντυπωσιακά μέρη κι ένα από αυτά είναι και το Izvor Cetina ή πηγή του ποταμού Τσετίνα, που είναι γνωστή και ως το «Μάτι της Γης». Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας και απέχει πρίπου μία ώρα από το Σπλίτ.

Από το όνομα και μόνο – «Μάτι της Γης» – μπορεί κανείς να καταλάβει πως πρόκειται για ένα μέρος άκρως εντυπωσιακό, σχεδόν απόκοσμο. Στην πραγματικότητα το Izvor Cetina είναι μια φυσική πηγή στη βάση της οροσειράς Ντινάρα, με τους βράχους γύρω από αυτήν να σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από την σμαραγδένια φυσική πισίνα.

Επειδή είναι αρκετά βαθιά στο κέντρο, υπάρχει μια σκούρα μπλε σκιά στη μέση που μοιάζει με ένα σκούρο μπλε μάτι, ενώ οι εικόνες από ψηλά είναι καθηλωτικές. Στα κρυστάλλινα νερά του μπορείς να κολυμπήσεις, εννοείται, όμως, είναι απίστευτα παγωμένα.

Η πηγή βρίσκεται πολύ κοντά στο Φυσικό Πάρκο Ντινάρα, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό των πεζοπόρων, αφού εδώ υπάρχουν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία. Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε το «Μάτι της Γης» είναι το καλοκαίρι, όμως να είστε προετοιμασμένοι πως θα συναντήσετε κόσμο – αν το επισκεφτείτε -, αφού εδώ και πολύ καιρό έχει πάψει να είναι το «απόκοσμο μυστικό» της Κροατίας.

Δείτε τις φωτογραφίες

Izvor Cetine Κροατία
Izvor Cetine Κροατία
Izvor Cetine Κροατία
Izvor Cetine Κροατία