Ανάμεσα στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται ένα μέρος απίστευτα ειδυλλιακό που θυμίζει κάτι από σκανδιναβικά φιόρδ. Ο λόγος για το Μεγανήσι, το μικρό νησί του Ιονίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τρομερή δημοφιλία και όσοι το επισκέπτονται, ανανεώνουν το ραντεβού τους για μια μελλοντική επίσκεψη.

Στο μικρό Μεγανήσι θα συναντήσετε πολλούς σκαφάτους, διάσημους, αλλά και απλούς τουρίστες που παίρνυν το καραβάκι από τη Λευκάδα κι έρχονται μέχρι εδώ για να το δούνε από κοντά. Υπάρχουν, βέβαια και πολλοί που επιλέγουν το Μεγανήσι ως προορισμό για ήρεμες διακοπές.

Μεγανήσι Λευκάδα

Οι βασικοί οικισμοί του νησιού είναι τρεις. Το Σπαρτοχώρι, χτισμένο σε ένα λοφώδες σημείο, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την εξαιρετική θέα, με το βλέμμα να χάνεται στο απέραντο γαλάζιο. Το Βαθύ, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι με καφενεία και ψαροταβέρνες, ιδανικό μέρος για έναν χαλαρό περίπατο και το Κατωμέρι, η γραφική πρωτεύουσα του.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Μεγανήσι διαθέτει αμέτρητες μικρές αμμουδερές παραλίες με απόκρημνα βράχια και διάφανα νερά, ανάμεσα στις οποίες και οι παραλίες Άι Γιάννης, Φανάρι, Αθερινός, Λιμονάρι, Σπηλιά.

Μεγανήσι Λευκάδα

Στα πιο γνωστά σημεία του νησιού συμπεριλαμβάνεται και η θαλάσσια σπηλιά του Παπανικολή. Οφείλει την ονομασία της στο υποβρύχιο Παπανικολής, που χρησιμοποιούσε το Σπήλαιο ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεχωρίζει για τον υπέροχο φυσικό διάκοσμό του με εντυπωσιακούς σταλακτίτες.

Μεγανήσι Λευκάδα

Επίσης, εδώ βρίσκεται και άλλη μία σημαντική σπηλιά, εκείνη του Κύκλωπα. Βρίσκεται στον όρμο Kαλόπουλου, πάνω από τα Σπήλια και σε ύψος 50μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και λέγεται πως ανήκε στον Κύκλωπα Πολύφημο.