Το Πυργί είναι ένα από τα πιο γραφικά και εντυπωσιακά χωριά της Χίου, γνωστό για την ξεχωριστή του αρχιτεκτονική και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και αποτελεί ένα από τα περίφημα Μαστιχοχώρια της Μυροβόλου νήσου.

Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι αυτή που το καθιστά μοναδικό. Τα σπίτια του είναι διακοσμημένα με περίτεχνα γεωμετρικά σχέδια, τα λεγόμενα «ξυστά», που έχουν δημιουργηθεί με μια ειδική τεχνική χάραξης.

Ξεχωριστή αρχιτεκτονική και μεσαιωνική ατμόσφαιρα

Πυργί, Χίος

Αυτά τα σχέδια, που καλύπτουν τις προσόψεις των κτιρίων, δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη αισθητική και το καθιστούν ξεχωριστό σε ολόκληρο το νησί -και όχι μόνο. Οι δρόμοι στο Πυργί είναι στενοί και λιθόστρωτοι, δημιουργώντας έναν λαβύρινθο που προσκαλεί τους επισκέπτες να χαθούν στην ομορφιά του.

Το Πυργί είναι γνωστό και ως «ζωγραφιστό χωριό» λόγω αυτών των μοναδικών διακοσμήσεων. Η κεντρική πλατεία του χωριού φιλοξενεί την εντυπωσιακή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι διακοσμημένη με ανάλογα γεωμετρικά σχέδια. Η εκκλησία αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του χωριού και είναι σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.

Πυργί, Χίος

Η ιστορία του Πυργίου είναι, επίσης, πλούσια, με αναφορές που χρονολογούνται από τα μεσαιωνικά χρόνια. Το όνομά του προέρχεται από τον πύργο που υπήρχε στο κέντρο του χωριού, ο οποίος χρησίμευε για την προστασία των κατοίκων από πειρατικές επιδρομές.

Οι κάτοικοι εδώ ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της μαστίχας, μια παράδοση που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Η μαστίχα Χίου είναι ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την ποιότητά της. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας και να δοκιμάσουν διάφορα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτήν.

Πυργί, Χίος

Το Πυργί δεν είναι μόνο ένας προορισμός για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας, αλλά και ένας τόπος που προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία στη Χίο.