Πιθανότατα έχετε διαβάσει πολλές ιστορίες σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε και να πίνετε για να αισθάνεστε καλύτερα σε μια πτήση. Ιστορίες που συνιστούν να αποφεύγετε το νερό της βρύσης στα αεροπλάνα, καθώς είναι πιθανότατα γεμάτο μικρόβια (αυτό ισχύει και για τον πάγο). Και πώς θα πρέπει να παραλείψετε τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια στα 35.000 πόδια, καθώς οι αλλαγές στην πίεση του αέρα μπορεί να κάνουν μια ήδη δυσάρεστη κατάσταση χειρότερη.

Αλλά τώρα, οι επιστήμονες μας δίνουν ένα ακόμη για να προσθέσουμε στη λίστα: Πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, ειδικά αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης σας.

Σύμφωνα με το Travel + Leisure, στις αρχές Ιουνίου, μια ομάδα Γερμανών ερευνητών δημοσίευσε στο περιοδικό Thorax μια μελέτη σχετικά με τις «επιπτώσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ» στον ύπνο, τον κορεσμό οξυγόνου και τον καρδιακό ρυθμό των επιβατών σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Τα ευρήματά της θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε το ποτό σας.

Αλκοόλ στο αεροπλάνο

Για να διαπιστώσουν τι ακριβώς μας κάνει το αλκοόλ στα αεροπλάνα, οι ερευνητές ζήτησαν από 48 ενήλικες να κοιμηθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που αναπαράγει την ατμοσφαιρική πίεση ενός αεροπλάνου, καθώς και δημιουργεί ένα παρόμοιο γενικότερο περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν για τέσσερις ώρες σε δύο περιπτώσεις -μία φορά μετά την κατανάλωση αλκοόλ (το ισοδύναμο δύο ποτηριών κρασιού) και μία χωρίς αυτό. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ είχε σημαντικές επιπτώσεις.

«Ακόμη και σε νεαρά και υγιή άτομα, ο συνδυασμός της κατανάλωσης αλκοόλ με τον ύπνο σε υποβαρικές συνθήκες αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για το καρδιακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις», σημειώνουν οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους.

Και δεν είναι μόνο το καρδιακό σας σύστημα που επηρεάζεται. Όπως πρόσθεσε η έρευνα, ο χρόνος των συμμετεχόντων στον ύπνο REM ήταν, επίσης, πολύ μειωμένος, δείχνοντας ότι ο ύπνος που έκαναν, δεν τους έκανε και πολλά.

Οι ερευνητές δεν είναι οι μόνοι που προειδοποιούν να μην πίνετε αλκοόλ εν ώρα πτήσης

Αλκοόλ στο αεροπλάνο

 «Το ποτό στα αεροπλάνα δεν είναι συνήθως καλή ιδέα. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κακό ύπνο και καρδιακά επεισόδια μειώνοντας τον κορεσμό του οξυγόνου και αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό», μοιράστηκε με το Travel + Leisure η Lindsay Malone, διατροφολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve University. «Και μην ξεχνάτε ότι η υγεία σας συνήθως δέχεται ούτως ή άλλως πλήγμα με τα ταξίδια -παρατεταμένες ώρες καθισιού, περισσότερο φαγητό έξω, λιγότερος χρόνος για άσκηση, κακός ύπνος λόγω αλλαγής ώρας, αφυδάτωση και πολλά άλλα».

Η Dr. Mary Branch, πιστοποιημένη καρδιολόγος, συμφώνησε, λέγοντας στο T+L ότι αν έχετε ιατρικά προβλήματα, όπως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου, ΧΑΠ, πνευμονική ίνωση, σαρκοείδωση ή καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ στα αεροπλάνα. Αλλά, πρόσθεσε, αν είστε γενικά υγιείς, δεν χρειάζεται να λέτε «όχι» για πάντα.

Αλκοόλ στο αεροπλάνο

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν θα απαγόρευα σε όλους την κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε η Branch. Και πρόσθεσε: «Αν είστε υγιείς, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ στο αεροπλάνο».

 Η πρόταση της Malone είναι επίσης λογική. «Κρατήστε τα ποτά για τον προορισμό σας». Κατά την πτήση, η Malone λέει ότι είναι καλή ιδέα να επιλέξετε ένα μη αλκοολούχο ποτό, όπως ένα κοκτέιλ με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή ακόμη και μια μη αλκοολούχα μπύρα, αν έχετε τη δυνατότητα. «Ακόμα καλύτερα, προετοιμαστείτε για τον ιδανικό υπνάκο στην πτήση σας, φέρνοντας μαζί σας μάσκα ματιών, κουβέρτα και μαξιλάρι για τον αυχένα. Ακούστε έναν διαλογισμό βαθιάς ανάπαυσης ή βυθιστείτε σε ένα καλό βιβλίο πριν αποκοιμηθείτε. Θα είστε ξεκούραστοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ό,τι σας επιφυλάσσει το ταξίδι σας».