Ανάμεσα στην κοσμοπολίτικη Ύδρα και την Ερμιόνη στον Αργολικό κόλπο, βρίσκεται ένα νησάκι, μια σταλιά με μία μεγάλη, όμως, ιστορία. Ο λόγος για τον Δοκό που μπορεί να είναι άγνωστος στους περισσότερους, όμως, κατέχει μία παγκόσμια πρωτιά: στη νήσο υπάρχει το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο!

Ο Δοκός είναι ένα άγονο, μικροσκοπικό νησάκι, το οποίο κατοικήθηκε τη νεολιθική εποχή (περί τα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ.), ενώ κατά την πρωτοελλαδική εποχή (3η χιλιετία π.Χ) παρουσίασε μια αύξηση στον πληθυσμό της, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ναυσιπλοΐας.

Δοκός

Η αρχική ονομασία του ήταν Απεροπία, λόγω της άπειρης θέας που χαίρει εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, ενώ μετονομάστηκε σε «Δοκός» κατά τη Βυζαντινή περίοδο, καθώς αποτελεί πέρασμα προς την Ύδρα και την Ερμιόνη. Μάλιστα, κατά την Επανάσταση του ’21 χρησιμοποιήθηκε από τον στόλο της Ύδρας ως χειμερινό αγκυροβόλι.

Δοκός

Το ναυάγιο που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής

Ο ερευνητής των βυθών, Peter Throckmorton, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το καλοκαίρι του 1975 το ναυάγιο. Μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στον Δοκό συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο με τον οποίο χρονολόγησαν τα κεραμικά, που είχε ανακαλύψει ο Throckmorton, στην πρωτοελλαδική εποχή και διατύπωσαν την υπόθεση ότι επρόκειτο για ναυάγιο του 2200 π.Χ. περίπου.

Δοκός

Κατόπιν, σε δύο διερευνητικές αποστολές (1975 και 1977) τα ευρήματα χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια στη δεύτερη πρωτοελλαδική περίοδο (2700-2200/2100 π.Χ.). Τότε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται σίγουρα για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.

Δοκός

Στο νησί βρίσκεται, επίσης, και ο ομώνυμος φάρος Δοκού, που κατασκευάστηκε το 1923 και έχει ύψος 9 μέτρα, καθώς και τα ερείπια ενός Βυζαντινού- Ενετικού κάστρου.