Το TikTok μπορεί να αποτελεί ένα μέσο που προωθεί τάσεις, ωστόσο είναι και ένας χώρος όπου μπορείτε να μάθετε μερικά τυχαία γεγονότα -ακόμη και αυτά που ίσως δεν θέλετε να γνωρίζετε.

Σε ένα τέτοιο βίντεο του TikTok, η πρώην αεροσυνοδός Kat Kamalani μιλάει για το τι δεν πρέπει οπωσδήποτε να τρώτε ή να πίνετε ενώ βρίσκεστε σε αεροπλάνο.

«Κανόνας νούμερο ένα: Ποτέ μην καταναλώνετε οποιοδήποτε υγρό που δεν είναι σε σφραγισμένο ή μπουκάλι», λέει στο βίντεο, εξηγώντας ότι «αυτές οι δεξαμενές νερού δεν καθαρίζονται ποτέ και είναι αηδιαστικές».

Η Kamalani συνεχίζει λέγοντας ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της αεροσυνοδοί δεν πίνουν σχεδόν ποτέ καφέ ή ζεστό τσάι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, καθώς χρησιμοποιούν τις ίδιες δεξαμενές νερού που «σπάνια καθαρίζονται, εκτός αν είναι χαλασμένες».

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αυτές οι δεξαμενές νερού βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις τουαλέτες.

Η Kamalani συνιστά να ζητάτε αντιθέτως εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικά -και δεν είναι η πρώτη που κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πριν από μερικά χρόνια, σύμφωνα με το Travel & Leisure, οι αεροσυνοδοί προέτρεπαν τους επιβάτες να αποφεύγουν τον καφέ και το τσάι, επικαλούμενοι ένα δείγμα της EPA του 2004 σε 158 αεροπλάνα με πολύ ζοφερά αποτελέσματα. Από τα αεροπλάνα στα οποία ελήφθη δείγμα, το 13% περιείχε κολοβακτηρίδια και δύο μάλιστα είχαν επικίνδυνα επίπεδα E. coli στο νερό.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρες

Νερό στο αεροπλάνο

Μια μελέτη του 2019 από το Hunter College NYC Food Policy Center του City University of New York και το DietDetective.com ανέλυσε την ποιότητα του πόσιμου νερού σε 11 μεγάλες και 12 περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες.

«Η ποιότητα του πόσιμου νερού ποικίλλει ανά αεροπορική εταιρεία και πολλές αεροπορικές εταιρείες ενδεχομένως παρείχαν στους επιβάτες ανθυγιεινό νερό», αναφέρει η μελέτη.

Σε κάθε αεροπορική εταιρεία δόθηκε μια «βαθμολογία υγείας του νερού» που κυμαίνεται από πέντε (καλύτερη) έως μηδέν (χειρότερη). Ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του στόλου και των θετικών αναφορών δειγμάτων νερού E. coli και κολοβακτηριδίων. Κάθε βαθμολογία άνω του τρία υποδηλώνει σχετικά καθαρό πόσιμο νερό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Από τις 10 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που αναλύθηκαν, οι επτά έλαβαν βαθμολογία κάτω του τρία, αφήνοντας τη μελέτη με το ίδιο συμπέρασμα με την Kamalani: Αποφύγετε το νερό της βρύσης των αεροπλάνων με κάθε κόστος.

Η μελέτη προχωρά, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ότι οι επιβάτες δεν πρέπει να πλένουν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, καθώς το νερό στις τουαλέτες προέρχεται από την ίδια δεξαμενή. Αντιθέτως, η μελέτη συνιστά τη χρήση απολυμαντικού χεριών.