Η αλήθεια είναι πως την Καραϊβική την έχουμε στο μυαλό μας ως έναν εξωτικό προορισμό με ατελείωτες παραλίες, φοίνικες, αμμουδιές, τροπικά νησιά και εικόνες που μοιάζουν με καρτ ποστάλ.
Αλλά η Καραϊβική δεν είναι μόνο τουριστικές εικόνες. Στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα, στο νότιο μέρος συναντάμε το Κουρασάο, το μεγαλύτερο νησί της ομάδας, που είναι γνωστή ως νησιά ABC, (Aruba, Bonaire, Curaçao). Μέχρι πρόσφατα ανήκε στις Ολλανδικές Αντίλλες ενώ εδώ συναντά κανείς περισσότερες από 50 εθνότητες, ένα κράμα ευρωπαϊκού και αφρικανικού πολιτισμού.
Και αυτή η πολυεθνική συνύπαρξη, έχει δημιουργήσει στο Κουρασάο μία διαφορετική κουλτούρα. Αν βρεθεί κανείς στο νησί, θα δει διάσπαρτα στους δρόμους, σε δημόσια κτίρια, ακόμα και σε σπίτια, μεγαλόσωμα γλυπτά που απεικονίζουν γυναικείες μορφές. Πρόκειται για τις Mama (μαμά) και Chichi (μεγάλη αδελφή) που είναι μία ωδή στο γυναικείο σώμα κι ένα δυνατό body positivity μήνυμα.
Τα συγκεκριμένα γλυπτά είναι εμπνευσμένα από την ομορφιά και την δύναμη των γυναικών του Κουρασάο, τις οποίες απεικονίζουν σε όλα τα μεγέθη, θέλοντας μέσω αυτής της μορφής τέχνης να προάγουν την διαφορετικότητα του γυναικείου σωματότυπου.
Τα πολύχρωμα αυτά γλυπτά (με σαφή αναφορά στις διαφορετικές εθνότητες που κατοικούν στο νησί) αγαπήθηκαν από τους ντόπιους, ενώ προκαλούν τον θαυμασμό των επισκεπτών. Η ιδέα ανήκει σε μία γλύπτρια του Κουρασάο, την Brouwn, η οποία σήμερα έχει περάσει τα 80 έτη, ενώ ξεκίνησε να δημιουργεί γλυπτά από τα 17 της χρόνια.
Πηγή έμπνευσής της ήταν οι μητέρες της περιοχής, οι οποίες – όπως παρατήρησε η Brouwn – κάθονταν πάντα σε κάποιο σημείο περιμένοντας τα παιδιά τους από το σχολείο.
Σήμερα, τα γλυπτά της, βρίσκονται παντού στον κόσμο, ακόμη και σε περιοχές της Ολλανδίας, όμως, τα περισσότερα θα τα συναντήσετε στο Κουρασάο.