Η Κυπαρισσία, στη Μεσσηνία, αποτελεί έναν από τους πιο γοητευτικούς και γαλήνιους προορισμούς στο νομό. Με τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά που τη διακρίνει, είναι μια ιδανική επιλογή για ολιγοήμερη απόδραση από το κλεινόν άστυ.
Αγαπητός προορισμός για εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, η Κυπαρισσία συναντάται σε απόσταση 255 χλμ. από την Αθήνα. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας, η οποία κρύβει πολλές εκπλήξεις σε όσους επιλέξουν να την εξερευνήσουν εκ των έσω.
Το όνομα της Κυπαρισσίας αποδίδεται από κάποιους στα πολλά κυπαρίσσια γύρω της -στην αρχή της ιστορίας της- ενώ άλλοι το συνδέουν με τον Κυπάρισσο, κυνηγό και φίλο του Απόλλωνα. Ο μύθος λέει πως κάποτε ο Κυπάρισσος σκότωσε κυνηγώντας ένα ελάφι κι έκτοτε έπεσε σε μελαγχολία. Πριν πεθάνει οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον έκαναν κυπαρίσσι.
Σήμερα η Κυπαρισσία είναι χωρισμένη στην Άνω Πόλη, που είναι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, και στη Νέα Πόλη που φτάνει μέχρι την ακτή. Οι ταξιδιώτες μπορούν να μείνουν στην περιοχή και ανάλογα την εποχή να επισκεφθούν τα κοντινά μέρη.
Η στρατηγική θέση της Κυπαρισσίας τράβηξε την προσοχή πολλών ανά τους αιώνες. Το Βυζαντινό κάστρο χτίστηκε στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης ενώ αργότερα Τούρκοι και Φράγκοι έδωσαν στο φρούριο της πόλης τη σημερινή του μορφή. Βόρεια του λιμανιού της Κυπαρισσίας ανακαλύφθηκε το 2010 αρχαίος παραθαλάσσιος οικισμός.
Το κάστρο της Κυπαρισσίας σημείο αναφοράς για την περιοχή
Το κάστρο της Κυπαρισσίας είναι, επίσης, γνωστό και ως το «μπαλκόνι» της πόλης, καθώς προσφέρει απίστευτη θέα προς τα νερά του Ιονίου σε όποιον επισκέπτη «σκαρφαλώσει» μέχρι εκεί. Ονομάζεται, επίσης, «Κάστρο των Γιγάντων» κι αυτό διότι ο μύθος θέλει να χτίστηκε από γίγαντες, μιας και οι πέτρες από τις οποίες χτίστηκε άγγιζαν σε μήκος ακόμη και τα 4 μέτρα και πλάτος το 1,5 μέτρο.
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα ιστορικό και σημαντικό κάστρο, όπου στο πέρασμα των αιώνων άφησαν σε αυτό το στίγμα τους όλοι οι κατακτητές που πέρασαν από εδώ, Τούρκοι και Ενετοί, ενώ δεν ήταν λίγες οι καταστροφές και οι ανακατασκευές που υπέστη.