To Τρόμσο, 350 χιλιόμετρα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, είναι ένας προορισμός στη Νορβηγία για όλο το χρόνο.
Ο πληθυσμός αυτής της πόλης της Αρκτικής έχει αυξηθεί ραγδαία μετά το άνοιγμα του Πανεπιστημίου το 1972, και οι φοιτητές και οι καθηγητές αποτελούν σήμερα περίπου το ένα τέταρτο των περίπου 80.000 κατοίκων της.
Το γεγονός αυτό, καθώς και η δημοτικότητά της ως προορισμού κρουαζιέρας και η συνειδητοποίηση (που τροφοδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) των δυνατοτήτων της να κυνηγήσει το Βόρειο Σέλας και τους εκπληκτικούς χρωματιστούς σχηματισμούς του, έχουν προσδώσει σε αυτή τη σκανδιναβική πόλη μια ζωντάνια που δεν είναι άμεσα εμφανής στο κέντρο της.
Εκεί όπου κυριαρχεί ο καθεδρικός ναός του Τρόμσο. Αυτό το τριγωνικό, σχεδιασμένο από τον Jan Inge Hovig, οικοδόμημα ολοκληρώθηκε το 1965 και εμπνέεται από τις γύρω κορυφές και τους σχηματισμούς παγοκρυστάλλων, καθώς και από τα τρία σκέλη της Αγίας Τριάδας. Η ακουστική του, μάλιστα, το καθιστά κέντρο για μουσικές παραστάσεις όλο το χρόνο.
Με ενδείξεις κατοίκησης από την εποχή των παγετώνων, το Τρόμσο που χρονολογείται από τα τέλη του 9ου αιώνα, αποτελούσε, επίσης, μια σημαντική τοποθεσία των Βίκινγκς, ενώ και οι αυτόχθονες Σάμι έχουν αφήσει το σημάδι τους στον πολιτισμό της Βόρειας Νορβηγίας.
Τους τελευταίους μπορεί να τους γνωρίσει κανείς στις χαρακτηριστικές φάρμες ταράνδων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο τάισμα των ταράνδων με το χέρι και να πάρουν ένα ζεστό γεύμα μέσα σε μια lavvu, μια παραδοσιακή σκηνή των Σάμι, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για την ιστορία και τη λαογραφία των Σάμι.
Ο βορειότερος βοτανικός κήπος στον κόσμο
Ο Βοτανικός Κήπος Tromso Arctic-Alpine –ο βορειότερος βοτανικός κήπος στον κόσμο– βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο και, για αρκετούς μήνες του χρόνου, βρίσκεται κάτω από το χιόνι.
Αλλά αυτό είναι ένα από τα πράγματα που τον κάνουν πιο ξεχωριστό, αφού εδώ υπάρχουν ποικιλίες χλωρίδας, όπως οι Ντελφτ μπλε παπαρούνες του Θιβέτ, που μόνο στα Ιμαλάια μπορούν να βρεθούν.