Το ChatGPT έχει αφήσει έκπληκτους με τις δυνατότητές του τους χρήστες, που του ζητούν να απαντά με σαφήνεια σε δύσκολες ερωτήσεις, να γράφει κώδικες, ακόμα και μουσική. Μπορεί η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot) και δημιουργήθηκε από την αμερικανική startup OpenAI, να γίνει εργαλείο παραπληροφόρησης και εξαπάτησης της κοινωνίας; «Η πιθανή εκμετάλλευση τέτοιου είδους συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από εγκληματίες παρέχει μια ζοφερή προοπτική» αναφέρει η Europol στην έκθεσή της.
Το νέο «Εργαστήριο Καινοτομίας» της Europol εξέτασε τη χρήση των chatbots στο σύνολό τους, αλλά επικεντρώθηκε στο ChatGPT. Οι εγκληματίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για να «επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία έρευνας» σε τομείς για τους οποίους δεν γνωρίζουν τίποτα, διαπίστωσε ο οργανισμός όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επικαλούμενη το AFP. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σύνταξη κειμένου για τη διάπραξη απάτης ή την παροχή πληροφοριών σχετικά με το «πώς να διαρρήξουν ένα σπίτι, μέχρι την τρομοκρατία, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», ανέφερε.
Η ικανότητα του ChatGPT να παράγει γρήγορα αυθεντικά ηχητικά κείμενα το καθιστά «ιδανικό για σκοπούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να παράγουν και να διαδίδουν μηνύματα που αντικατοπτρίζουν μια συγκεκριμένη αφήγηση με σχετικά μικρή προσπάθεια».
Η ικανότητα του chatbot να μιμείται το ύφος της ομιλίας το έκανε ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το phishing, στο οποίο οι χρήστες μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν κλικ σε ψεύτικους συνδέσμους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στη συνέχεια προσπαθούν να κλέψουν τα δεδομένα τους, ανέφερε. Το ChatGPT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή κώδικα υπολογιστή, ειδικά για εγκληματίες που δεν έχουν τεχνικές γνώσεις. «Η Europol δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία αυτή».
Οι παρακάμψεις
Μια πρώιμη μελέτη της αμερικανοϊσραηλινής εταιρείας πληροφοριών για κυβερνοαπειλές Check Point Research (CPR) έδειξε πώς το chatbot μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διείσδυση σε διαδικτυακά συστήματα με τη δημιουργία phishing emails, δήλωσε η Europol. Επίσης οι όποιες δικλείδες ασφαλείας θα μπορούσαν να παρακαμφθούν με έξυπνες προτροπές, δήλωσε η Europol.
Η τεχνητή νοημοσύνη βρισκόταν ακόμη σε αρχικό στάδιο και οι ικανότητές της «αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν πιθανά κενά θα ανακαλυφθούν και θα κλείσουν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η Europol.