Η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Avast διαπίστωσε πριν από αρκετούς μήνες ότι μια άδεια χρήσης για την εμπορική έκδοση του ομώνυμου antivirus είχε διαρρεύσει στα P2P δίκτυα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε χιλιάδες υπολογιστές ανά την υφήλιο.

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, μια άδεια που είχε χορηγηθεί σε ένα 14χρονο στην Αριζόνα των ΗΠΑ άρχισε να εμφανίζεται σε δίκτυα torrents. Όσο περνούσε ο καιρός, η συγκεκριμένη έκδοση γινόταν ιδιαίτερα δημοφιλής κι έφτασε να έχει περίπου 750.000 χρήστες. Η Avast επέλεξε να μην καταργήσει τη συγκεκριμένη άδεια, αλλά να εκμεταλλευτεί το συμβάν προκειμένου να πουλήσει περισσότερες άδειες.

Έτσι, άρχισε να ανιχνεύει τις παράνομες εγκαταστάσεις και να εμφανίζει ένα popup στους “πειρατικούς” υπολογιστές, καλώντας τους χρήστες να αγοράσουν μια νόμιμη άδεια ή να γυρίσουν στη δωρεάν έκδοση.

Η έρευνα, όμως, έδειξε ότι το πειρατικό antivirus είχε εγκατασταθεί και σε δύο υπολογιστές στο Βατικανό, την έδρα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα έδωσε την αφορμή για χιουμοριστικά σχόλια στα ΜΜΕ. Ο Inquirer, για παράδειγμα, ανέφερε ότι ο Πάπας μπορεί πλέον να προσθέσει στο όνομά του τον τίτλο P2P Pirate, δίπλα στα Pontifex Maximus και Dominus Apostolicus.

Ακόμα κι η Avast αντιμετώπισε με χιούμορ το ζήτημα. Ο CEO Vince Steckler είπε ότι τα popup που εμφανίστηκαν στα PCs των παράνομων χρηστών κατάφεραν να “προσηλυτίσουν” αρκετούς στη νόμιμη έκδοση.
πηγή: pcmagazine