H Φράνσις Χάουγκεν άνοιξε πριν 15 ημέρες τον Ασκό του Αιόλου και ήταν ζήτημα χρόνου να βγουν μπροστά και άλλοι, όπως η ίδια, καταγγέλλοντας τις σκιώδεις και παρασκηνιακές διαδικασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου.
Σύμφωνα με την Washington Post, ένας νέος μάρτυρας κατηγορεί το Facebook ότι «επιλέγει τα οικονομικά κέρδη έναντι της διασποράς προβληματικού περιεχομένου στην πλατφόρμα», την ώρα που ο τεχνολογικός γίγαντας κλυδωνίζεται από τις αποκαλύψεις της whistleblower [σ.σ: αυτός που αποκαλύπτει τα εσωτερικά μυστικά μιας εταιρείας] Χάουγκεν.
Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, αυτός ο δεύτερος μάρτυρας είναι, όπως και η ίδια η Χάουγκεν, ένας πρώην εργαζόμενος του Facebook, αλλά ταυτόχρονα και μέλος της εσωτερικής ομάδας που έχει καταστεί αρμόδια για την πολιτική ακεραιότητα της πλατφόρμας.
Ο πρώην εργαζόμενος της εταιρείας υπέβαλε ήδη κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, παραθέτοντας με την σειρά του κάποια πολύ συγκεκριμένα σχόλια που έγιναν το 2017, όταν η εταιρεία αποφάσιζε με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί την διαμάχη σχετικά με την υποτιθέμενη ή όχι ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
«Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα γκρινιάζουν»
«Θα είναι μια φούρια που θα περάσει. Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα γκρινιάζουν. Και μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα ασχολούνται με κάτι άλλο. Στο μεταξύ, εμείς θα βγάζουμε λεφτά στο υπόγειο και όλα θα πάνε καλά», είπε τότε ο Τάκερ Μπάουντς, ένας υψηλόβαθμο μέλος της ομάδας επικοινωνίας του Facebook, σύμφωνα με την μαρτυρία του (ανώνυμου, όπως είναι εύλογο και αναμενόμενο) πρώην εργαζομένου, ο οποίος συνέταξε και υπέγραψε την γραπτή κατάθεσή του στις 13 Οκτωβρίου, ακριβώς μια εβδομάδα μετά την κατάθεση της Χάουγκεν ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ακολουθεί έτσι με τον ίδιο τρόπο τα βήματα της Χάουγκεν, της 37χρονης μηχανικού πληροφορικής, επίσης πρώην εργαζόμενης στο Facebook, που χαρακτηρίστηκε ως «ηρωίδα» επειδή βγήκε μπροστά και αποκάλυψε ένα σωρό από καλά… κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα σχετικά με τις «βρώμικες» τακτικές του μέσου και του ιδρυτή και ιδιοκτήτη του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
«Επιλέγουν τα κέρδη τους έναντι της ασφάλειάς μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε η ίδια η Χάουγκεν, και αφού πρώτα η ίδια είχε προηγουμένως διαρρεύσει στην εφημερίδα Wall Street Journal εκατοντάδες σελίδες με εσωτερικά έγγραφα που έριχναν περαιτέρω άπλετο φως σε γνωστές επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα ψυχολογικά προβλήματα των εφήβων κοριτσιών που εκτίθενται υπερβολικά σε φαινομενικά «τέλειες» ζωές των διαφόρων influencers στο Instagram, ένα μέσο που επίσης ανήκει στο Facebook.
Σύμφωνα με την Washington Post, η κατάθεση αυτού του νέου μάρτυρα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαιώνει ότι «τα διευθυντικά στελέχη του Facebook υπονόμευαν τακτικά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και άλλου προβληματικού περιεχομένου από φόβο μήπως εξοργίσουν τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πολιτικούς του συμμάχους και για να μην ριψοκινδυνέψουν να χάσουν την προσοχή των χρηστών, απαραίτητη για τα ιλιγγιώδη κέρδη της εταιρείας».
«Το εν λόγω ρεπορτάζ ήταν κατώτερο του επιπέδου της Washington Post, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια δημοσιεύει άρθρα μόνο μετά αφότου έχει ερευνήσει την βασιμότητα και βρίσκοντας πολυάριθμες πηγές», ανέφερε η Έριν Μακπάικ, εκπρόσωπος του Facebook, το οποίο δεν διάγει και τις καλύτερες των ημερών του, καθώς έχει εγκλωβιστεί σε διαμάχες και αντιμετωπίζει κατηγορίες τα τελευταία χρόνια, από τη διαχείριση του περιεχομένου στην πλατφόρμα της, ειδικά κατά τη διάρκεια εκλογών, έως την οικονομική της στρατηγική, που θεωρείται από πολλές κυβερνήσεις ότι παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.