Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θέλουν την Κίνα να προσπαθεί να δημιουργήσει έναν σούπερ-στρατιώτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Μόνο που πίσω από τις αναφορές η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δυσοίωνη: τέτοιες υπερκατασκευές δεν είναι πια καθόλου εξωφρενικές και η Κίνα εξάλλου δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για στρατιώτες νέας γενιάς.
Εκεί που η πολεμική υπεροχή είναι το ζητούμενο και με άφθονη χρηματοδότηση στο πλευρό τους, πολλοί εθνικοί στρατοί εγκαινιάζουν τεχνολογικές καινοτομίες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, ανακοίνωσε το 2014 μια νέα τέτοια πρωτοβουλία των ΗΠΑ και είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Βασικά είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι κατασκευάζουμε τον Iron Man».
Για έναν αλεξίσφαιρο εξωσκελετό έκανε λόγο ο πρόεδρος, το Tactical Assault Light Operator Suit (Talos), που δεν έμελλε ωστόσο να τελεσφορήσει. Πέντε χρόνια αργότερα, το πρόγραμμα έληξε.
Λειτουργικούς εξωσκελετούς που να δίνουν σούπερ δυνάμεις στον στρατιώτη έχουν ονειρευτεί έκτοτε πολλοί. Το 2017 ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει εξάλλου την ανθρωπότητα πως όλο και κάποιος θα φτιάξει κάτι «χειρότερο ακόμα και από πυρηνική βόμβα».
Τι γίνεται με την Κίνα
Ήδη από πέρυσι ο πρώην επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI), John Ratcliffe, είχε κατηγορήσει ανοιχτά την Κίνα:
«Η Κίνα έχει κάνει ακόμα και ανθρώπινα πειράματα σε μέλη του Λαϊκού Στρατού της ελπίζοντας να αναπτύξει στρατιώτες με βιολογικά αυξημένες ικανότητες. Δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί στο Πεκίνο για την αναζήτηση της απόλυτης δύναμης», είχε γράψει ο ίδιος σε άρθρο του στη Wall Street Journal.
Η Κίνα απάντησε σημειώνοντας πως το δημοσίευμα «βρίθει από ψέματα». Είναι όμως αλήθεια ή ψέματα;
Έρευνα του 2019 από δύο αμερικανούς ακαδημαϊκούς ισχυρίζεται πως ο στρατός της Κίνας «εξερευνά ανοιχτά» τέτοιες πρακτικές γονιδιακών μεταλλάξεων, εξωσκελετών, ακόμα και συνεργασίας μηχανής και ανθρώπου.
Οι επιστήμονες θεωρούν ωστόσο πως είμαστε ακόμα μακριά από τέτοιες τεχνολογίες. Όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά γιατί δεν θέλουμε.
Η Dr Helen O’Neill, γενετίστρια του University College London, είπε στο BBC πως τέτοιες πρακτικές γονιδιακής μηχανικής είναι πια απτή καθημερινότητα σε τομείς όπως η γεωργία, αλλά η ανθρώπινη χρήση τους απορρίπτεται ως ανήθικη για την ώρα.
Υπάρχουν ωστόσο αναλυτές που θεωρούν ότι η Κίνα εργάζεται πυρετωδώς για τον σούπερ-στρατιώτη, κι αυτό ως ευθεία απάντηση στις αμερικανικές έρευνες.
O Guardian αποκάλυψε το 2017 πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Κίνα μελετούν τεχνολογίες που ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως μπορεί να έχουν και στρατιωτικές συνέπειες.