Σε μια ιστορική για την κατάκτηση του Διαστήματος κίνηση προχωρά η Ιαπωνία, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να στείλει το 2023 τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο εκεί πάνω.
Ο ξύλινος δορυφόρος θα καεί εντελώς επιστρέφοντας στη γήινη ατμόσφαιρα και δεν θα απελευθερώσει τα επικίνδυνα σωματίδια του αλουμινίου.
Τα οποία παραμένουν στην ατμόσφαιρα για χρόνια και κάποιες φορές αντιδρούν με το όζον, επιδεινώνοντας περαιτέρω την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το ελαφρύ και ανθεκτικό αλουμίνιο παραμένει το βασικό στοιχείο των σημερινών δορυφόρων και είναι μια κίνηση που αναμένεται να αλλάξει τους όρους του διαστημικού παιχνιδιού.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο συνεργάζονται με δασοκόμους ώστε να σταθμίσουν τη συμπεριφορά του ξύλου στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος.
Για την ώρα πάντως, οι έρευνές τους έχουν δείξει πως οι ξύλινοι δορυφόροι δεν είναι απλώς καλύτεροι για το περιβάλλον, αλλά επιτρέπουν και πιο απλούς και φτηνούς σχεδιασμούς.
Τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα περνούν ευκολότερα μέσα από το ξύλο, ισχυρίζονται, κάτι που σημαίνει πως οι κεραίες μπορούν τώρα να τοποθετηθούν στο εσωτερικό του δορυφόρου.
Η διαστημική υπηρεσία της χώρας εκτιμά πως μέχρι το 2023 θα είναι έτοιμοι να στείλουν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη.