Τρεις μήνες μετά την εισήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να τραγουδάει κανείς το Happy Birthday δύο φορές την ώρα που πλένει τα χέρια του στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, η ιαπωνική Fujitsu Ltd ανέπτυξε ένα μόνιτορ τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα διασφαλίζει, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, της βιομηχανίας τροφίμων και αυτού των ξενοδοχείων πλένουν καλά τα χέρια τους.
Η τεχνητή αυτή νοημοσύνη που μπορεί να αναγνωρίσει περίπλοκες κινήσεις των χεριών και μπορεί ακόμη και να εντοπίσει πότε οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν σαπούνι, αναπτυσσόταν προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού για λογαριασμό ιαπωνικών εταιρειών που εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς υγιεινής, σύμφωνα με την Fujitsu. Αυτή στηρίζεται στην τεχνολογία παρακολούθησης για εγκλήματα, η οποία μπορεί να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις του σώματος.
«Αξιωματούχοι της βιομηχανίας τροφίμων και αυτοί σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό, οι οποίοι το έχουν δει, ανυπομονούν να το χρησιμοποιήσουν και είχαμε και κάποιους που ρωτούσαν για τιμή», δήλωσε ο Γκέντα Σουζούκι, ανώτερος ερευνητής στην ιαπωνική εταιρεία. Η Fujitsu, πρόσθεσε, δεν έχει ακόμη αποφασίσει επισήμως αν θα διαθέσει στην αγορά την τεχνολογία αυτή τεχνητής νοημοσύνης.
Αν και η πανδημία του νέου κορονοϊού και οι επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις της πλήττουν διάφορες επιχειρήσεις, από τα εστιατόρια έως τις αυτοκινητοβιομηχανίες, για τις εταιρείες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπάρχουσα τεχνολογία για να ανταποκριθούν σε μια αναδυόμενη αγορά για προϊόντα σχετικά με τον νέο κορονοϊό το ξέσπασμά της παρουσιάζει μια ευκαιρία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της ιαπωνικής εταιρείας ελέγχει αν κάποιος ολοκληρώνει μια διαδικασία έξι βημάτων για το πλύσιμο των χεριών που συνιστά το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, το οποίο όπως, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις οδηγίες που εξέδωσε, ζητεί από τους ανθρώπους να πλένουν τις παλάμες, τους αντίχειρες, τα δάχτυλα και ανάμεσα σε αυτά, την περιοχή γύρω από τους καρπούς και να τρίβουν τις άκρες των νυχιών τους.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθεί το πλύσιμο των χεριών δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους ανθρώπους από τα χέρια τους. Ωστόσο θα μπορούσε να συνδυαστεί με τεχνολογία αναγνώρισης ταυτότητας ώστε οι εταιρείες να μπορούν να παρακολουθούν τις συνήθειες για την υγιεινή των χεριών των υπαλλήλων τους, σημείωσε ο Σουζούκι.
Για την ανάπτυξη του συστήματος αυτού τεχνητής νοημοσύνης, ο Σουζούκι κι άλλοι ερευνητές δημιούργησαν 2.000 μοτίβα πλυσίματος χεριών χρησιμοποιώντας διαφορετικά σαπούνια και νιπτήρες. Στις δοκιμές αυτές μετείχαν εργαζόμενοι στην Fujitsu, ενώ η εταιρεία πλήρωσε κι άλλους ανθρώπους στην Ιαπωνία και το εξωτερικό να πλύνουν τα χέρια τους ώστε να αναπτυχθεί το σύστημα αυτό τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό μπορεί να προγραμματιστεί επίσης να παίζει το Happy Birthday ή άλλη μουσική για να συνοδεύει το πλύσιμο των χεριών, αλλά αυτό θα εναπόκειται στους πελάτες που θα το αγοράζουν, κατέληξε ο Σουζούκι.