Αύξηση 114% σε σχέση με πέρυσι παρουσίασε ο αριθμός των καταγγελιών που έλαβε η ανοικτή γραμμή SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν σε παράνομο περιεχόμενο ή σε παράνομες δραστηριότητες στο Ίντερνετ.

Ο αριθμός των εγχώριων καταγγελιών που λαμβάνει ετησίως η SafeLine βρίσκεται διαχρονικά σε ανοδική τροχιά, σχεδόν από την ίδρυσή της το 2003, καθώς στα τελευταία τρία χρόνια οι καταγγελίες αυξάνουν κατά 1.250 ανά έτος.

Η ανοικτή γραμμή SafeLine αποτελεί στην ουσία το μόνο τρόπο «χαρτογράφησης» της παράνομης πλευράς του Ίντερνετ στη χώρα μας, πράγμα που, κατά το Κέντρο, βοηθάει στον περιορισμό της κακοποίησης παιδιών, του ρατσισμού, της διαδικτυακής απάτης κ.λπ.

Συγκριτικά, το διεθνές δίκτυο INHOPE (www.inhope.org) δέχεται περίπου 50.000 καταγγελίες ανά μήνα, ο αριθμός των οποίων αυξάνει σταθερά με αργό ρυθμό (πάνω από 300 καταγγελίες το μήνα). Ο INHOPE είναι ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών, μέλος του οποίου είναι και η SafeLine από τον Οκτώβριο του 2005.

Οι καταγγελίες που δέχτηκε η SafeLine, κατά τους τελευταίους 20 μήνες, αφορούσαν κατά 21% σε κακοποίηση παιδιών, πορνογραφία κ.ά., κατά 34% σε ρατσισμό, ξενοφοβία, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση, κατά 19% σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας και κατά 26% σε οικονομικές απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών, θέματα copyright και παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα (spam).

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εξαμήνων στην Ελλάδα, οι καταγγελίες για ρατσισμό, ξενοφοβία, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες αυξήθηκαν με αργό ρυθμό.

Ανοδικό ήταν και το ποσοστό των αναφορών για τα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αντιστοιχεί στο 38% των καταγγελιών και αφορά κυρίως την υποκλοπή ταυτότητας, τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyber bullying), την αποπλάνηση ανηλίκων (grooming), το ρατσισμό και την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης.

Σύμφωνα με το Κέντρο, τόσο από τη σύγκριση των στατιστικών στοιχείων της SafeLine όσο και των ανάλογων παγκόσμιων στατιστικών στοιχείων του INHOPE, διαφαίνεται ότι λίγες είναι οι διαφορές μεταξύ των καταγγελιών που κάνουν οι Έλληνες και οι αλλοδαποί χρήστες του Ίντερνετ.