Η Wikipedia είναι κάτι παραπάνω από μια δημοφιλής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.
Αποτελεί ακόμη το «πεδίο μάχης» των διανοούμενων, καθώς οι εθελοντές συντάκτες που διαμορφώνουν το περιεχόμενό της συνεχώς διορθώνουν ο ένας τον άλλον, μέχρι να καταλήξουν -θεωρητικά- σε ομοφωνία.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Βουδαπέστης, τα ζητήματα που τους απασχολούν διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γλώσσα τους.
Η έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ICTeCollective, ποσοτικοποιεί τις διαφορές στη φύση των αμφιλεγόμενων θεμάτων, σύμφωνα με τις γεωγραφικές και πολιτισμικές καταβολές.
Οι άνθρωποι δεν διαφωνούν για τα ίδια ζητήματα στη γαλλική Wikipedia με τους αυτούς στη Γερμανία, όσους μιλούν εβραϊκά ή τσέχικα για παράδειγμα.
Οι Γάλλοι λογομαχούν κυρίως για πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα όταν η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έχασε την υποψηφιότητα για την προεδρία του σοσιαλιστικού κόμματος από το Νικολά Σαρκοζί, για το σοσιαλισμό ή το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει δημοσίευμα του World Crunch.
Οι Ισπανοί από την άλλη, απολαμβάνουν να μοιράζονται γνώμεις, γνώσεις και επιχειρήματα που αφορούν τον αθλητισμό, ενώ οι αραβόφωνες «τσακώνονται» για θρησκευτικά ζητήματα.
Για τις ανάγκες της μελέτης επιλέχτηκαν δέκα διαφορετικές γλώσσες, ενώ το 57% των 1.000 πιο δημοφιλών θεμάτων είχαν να κάνουν με την πολιτική, τη θρησκεία και εδαφικά ζητήματα.
Η μουσική, τα βιβλία και ο κινηματογράφος αφορούσε το 11%, ενώ το 6% απασχολούσαν θέματα που είχαν να κάνουν με την επιστήμη και την τεχνολογία.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν, καταλήγει το άρθρο, ότι όλοι αυτοί οι «ξένοι» συντάκτες μπορούν να βοηθήσουν στο να μπει ένα τέλος στις αντιπαραθέσεις.
Η Wikipedia αποτελεί ήδη ένα μοντέλο μεγάλης κλίμακας συλλογικής εργασίας. Θα μπορέσει όμως άραγε να γίνει ένας χώρος πειραματισμού για το πώς να επιλύονται οι συγκρούσεις;