Παππούδες και γιαγιάδες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το YouTube για να διατηρήσουν ζωντανές τις διατροφικές παραδόσεις και τις τεχνικές μαγειρικής που προέρχονται από προηγούμενες γενιές. Έτσι, όχι μόνο αναβιώνουν συνταγές από το παρελθόν, αλλά μοιράζονται και τον πολιτισμό τους μέσα από το φαγητό.
Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η τάση;
- Δεν είναι ποτέ αργά για να ακολουθήσετε το πάθος σας και να ξεκινήσετε ένα κανάλι στο YouTube
- Οι συγκεκριμένοι δημιουργοί επαναπροσδιορίζουν την έννοια του να είσαι δημιουργός
- Αντίστοιχα, αψηφούν τις συμβατικές προσδοκίες για τους μεγαλύτερους ανθρώπους.
Γιατί τώρα;
Επειδή η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών! Η Ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1995, όταν 40 παραγωγοί ζυμαρικών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ζυμαρικών, το οποίο σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών και την Ιταλική Ένωση Τροφίμων.
Ποιος ενδιαφέρεται για όλα αυτά;
Σύμφωνα με το Google Trends, εκτός από την Ιταλία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών που παρουσιάζουν τον υψηλότερο όγκο αναζήτησης θεμάτων σχετικών με τα ζυμαρικά.
Παραδείγματα δημιουργών:
- Pasta Grannies (ΗΒ/IT, +400.000): Η Vicky Bennison, μια 60χρονη Βρετανίδα με εμπειρία σε θέματα διεθνούς ανάπτυξης, προσπαθεί να διασώσει την τέχνη των χειροποίητων ζυμαρικών, μετατρέποντας τις Ιταλίδες Pasta Grannies (Οι Γιαγιάδες των Ζυμαρικών) σε video-σταρ. Το κανάλι συλλέγει βίντεο από περισσότερες από 250 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Cesaria, μιας 95χρονης γυναίκας από τη Σαρδηνία, για την οποία έγραψαν πρόσφατα και οι New York Times.
- Gennaro Contaldo (ΗΒ, +400.000). Υπέροχες συνταγές ζυμαρικών από έναν 69χρονο λάτρη του φαγητού.
- Tutto Lidia (ΗΠΑ, 42.000 συνδρομητές). Η Lidia μοιράζεται ιστορίες σχετικά με την οικογένεια, τα εστιατόρια και, φυσικά, την Ιταλική κουζίνα. Δεν ασχολείται αποκλειστικά με τα ζυμαρικά.
- Buon-A-Petitti (ΗΠΑ, 37.000 συνδρομητές). Η 83χρονη Ιταλίδα γιαγιά λατρεύει να μαγειρεύει για την οικογένειά της στο YouTube. Δεν ασχολείται αποκλειστικά με τα ζυμαρικά.
- Rosella’s Cooking with Nonna (ΗΠΑ, 27.000 συνδρομητές). Μια Ιταλοαμερικανίδα γιαγιά που μαγειρεύει παραδοσιακές Ιταλικές συνταγές – όχι αποκλειστικά με ζυμαρικά.
- Ricette delle nonne (IT, 93.000 συνδρομητές). Η γιαγιά Maria και η εγγονή της Federica μοιράζονται συνταγές της οικογένειας – όχι αποκλειστικά με ζυμαρικά.
- Mimmo corcione (IT, 70.000 συνδρομητές). Πρωτοπόρος στο YouTube, ο Mimmo άνοιξε το κανάλι του το 2007, στο οποίο μοιράζεται τις αγαπημένες του Ιταλικές συνταγές – όχι αποκλειστικά με ζυμαρικά.
- Le Ricette di Zio Roberto (IT, 28.000 συνδρομητές). Σχεδιασμένο κατόπιν σύστασης ενός φίλου του Roberto, που απολάμβανε με την καρδιά του τις συνταγές του, το κανάλι αυτό ασχολείται με την κλασική κουζίνα της Σικελίας, αλλά όχι αποκλειστικά με ζυμαρικά.
Fun facts για τα ζυμαρικά:
- Οι άνθρωποι τρώνε ζυμαρικά τουλάχιστον από το 5.000 π.Χ. Ωστόσο, το είδος αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε βιβλίο, μόλις το 1154.
- Τα ζυμαρικά χρονολογούνται από την εποχή των αρχαίων ετρουσκικών πολιτισμών της Ιταλίας, ενώ οι κάτοικοι της Σικελίας τα μαγείρευαν επί τουλάχιστον δύο αιώνες πριν από την επιστροφή του Μάρκο Πόλο από τα ταξίδια του στην Άπω Ανατολή.
- Υπάρχουν πάνω από 600 είδη ζυμαρικών, μερικά από τα οποία έχουν πάνω από 1300 ονόματα!
- Το ζυμαρικό είναι σωστά βρασμένο όταν το πετάς από την κατσαρόλα στον τοίχο και κολλάει πάνω του.
- Αρχικά, η παράδοση ήθελε να τρώγονται τα ζυμαρικά με το χέρι.
- Η Διεθνής Οργάνωση Ζυμαρικών ισχυρίζεται ότι εάν οι Ιταλοί έτρωγαν τη μέση ετήσια ποσότητα ζυμαρικών που τους αναλογεί μόνο σε σπαγγέτι (και όχι στις αναρίθμητες άλλες ποικιλίες ζυμαρικών που κυκλοφορούν), θα κατανάλωναν περίπου 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα σπαγγέτι – αρκετά για να τυλίξουν 15.000 φορές τον πλανήτη.
- Αρχικά, τα ζυμαρικά αποξεραίνονταν έξω, στο δρόμο.
- Γενικά, η αποδοχή τους είναι τεράστια σε όλο τον κόσμο και ακολουθεί ανοδική πορεία. Μέσα σε 10 χρόνια, η κατανάλωσή τους σχεδόν διπλασιάστηκε, από τους περίπου 9 στους 15 εκατομμύρια τόνους.
- Το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τη μεγαλύτερη γαβάθα ζυμαρικών κατακτήθηκε στην Πολωνία το 2015, από 40 σεφ που χρειάστηκαν 19 ώρες για να την ετοιμάσουν.
- Ο ταχύτερος χρόνος κατανάλωσης ενός μπολ με ζυμαρικά είναι 26,69 δευτερόλεπτα και ανήκει στον Michelle Lesco, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, στις 18 Σεπτεμβρίου 2017.
Συνολικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την Εκμάθηση στο YouTube:
- Κάθε μέρα, τα βίντεο εκμάθησης έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές στο YouTube – και κάθε μέρα, περισσότερα από 1 εκατομμύριο βίντεο εκμάθησης κυκλοφορούν στο YouTube.
- Το 70% των millennial που χρησιμοποιούν το YouTube δηλώνουν ότι το παρακολουθούν για να μάθουν κάτι καινούργιο ή να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για κάτι που τους ενδιαφέρει.