Σε έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία YouGov σχετικά με το επάγγελμα που σκοπεύουν να ακολουθήσουν παιδιά και νέοι ηλικίας 8 έως 18 ετών, το 47% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προτιμά μια καριέρα σε τομείς όπως η πληροφορική, η ιατρική, η μηχανική και η επιστήμη της έρευνας.
Σε αντίθεση, μόνο το 11% επέλεξε μια καριέρα στην βιομηχανία του θεάματος και της ψυχαγωγίας.
Περίπου το 25% των 700 ερωτηθέντων, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, είπαν πως ελπίζουν να ακολουθήσουν στο πανεπιστήμιο θέματα με βάση τα μαθηματικά και τις επιστήμες, ένα 10% επιπλέον δήλωσε πως θέλει να σπουδάσει ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική ή μαιευτική, ενώ ένα 6% είπε πως θα ακολουθήσει τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το ευχάριστο είναι πως, τουλάχιστον στην νεαρή ηλικία, οι απολαβές κάθε επαγγέλματος δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλος. Οι περισσότεροι ανέφεραν πως θα επιλέξουν τις επιστήμες επειδή πιστεύουν ότι ο τομέας αυτός θα τους κάνει ευτυχισμένους, ενώ μόνο το ένα τέταρτο του συνόλου υποστήριξαν πως θα επιλέξουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους με βάση τον μελλοντικό μισθό τους.
Στους υπόλοιπους, το 18% θα προτιμούσε τις τέχνες, το 12% επέλεξε μια μελλοντική καριέρα στα ΜΜΕ, το 6% στην πολιτική και μόνο το 4% επέλεξε τον τραπεζικό τομέα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν επίσης πως μόλις το 4% των κοριτσιών ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε τομείς της τεχνολογίας, σε αντίθεση με το 26% των αγοριών.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης των αποτελεσμάτων σε ομιλία στο Royal Society, ο καθηγητής Brian Cox είπε πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι υπάρχει έλλειψη επιστημόνων και μηχανικών γιατί οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την επιστήμη».
Υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να καθιερώσει την Βρετανία ως το καλύτερο μέρος του κόσμου όσον αφορά τις επιστήμες, θα πρέπει να «ανοίξει τις πόρτες των πανεπιστημίων της σε χιλιάδες παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν επιστήμες STEM (από τα αρχικά των λέξεων Science, Technology, Engineering και Mathematics)».
«Με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε, «όχι μόνο θα τα κάνουμε ευτυχισμένα, αλλά θα τους δώσουμε τα μέσα ώστε να συμβάλλουν στο μέλλον της οικονομίας μας».