‘Ενα πρόγραμμα που στοχεύει να μετατρέψει σε χώρους εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας τα σπίτια ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, σχεδιάζει το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Για τον σκοπό αυτό καλεί αύριο -στην 1η ανοιχτή Εκδήλωση Σχεδιασμού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Captain- ανθρώπους άνω των 60 ετών, συγγενείς τους και φροντιστές υγείας, προκειμένου να συμμετάσχουν ως εθελοντές, για να βοηθήσουν στον σχεδιασμό οικιών ανεξάρτητης διαβίωσης, με γνώμονα τις καθημερινές τους ανάγκες (9 το πρωί με 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Capsis -Μοναστηρίου 16).
Στόχος του προγράμματος Captain, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας, η οποία θα λειτουργήσει ως προσωπικός βοηθός για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι χρήστες του προγράμματος θα έχουν έναν έξυπνο προσωπικό βοηθό όποτε και όπου τον χρειάζονται, για να τους προσφέρει λύσεις σε θέματα που αφορούν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους.
Τεχνολογία Προβολής (pico-projectors), 3D scanners, κάμερες και συστοιχίες μικροφώνων θα παρέχουν εξατομικευμένη «εικονική καθοδήγηση», συνθέτοντας ένα οικιακό περιβάλλον λογισμικού ταιριαστό… με το παλιό σκρίνιο ή το λαμπατέρ της γιαγιάς και του παππού, αφού κεντρική φιλοσοφία του έργου είναι η σύγχρονη τεχνολογία να αφομοιωθεί στον προσωπικό χώρο του χρήστη, ώστε να είναι φιλική και εύχρηστη για εκείνον. Οι λύσεις και οι εξατομικευμένες πληροφορίες δεν θα προβάλλονται μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή, αλλά μέσω διεπαφής σε οποιαδήποτε επιφάνεια του σπιτιού του ατόμου, από την πόρτα ή τον πάγκο της κουζίνας μέχρι τον τοίχο του σαλονιού ή την ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας.
Όπως αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Captain, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, η αυριανή εκδήλωση θα αποτελέσει μια ευκαιρία για ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με τα μέλη της κοινότητας Συνεργασίας και Έρευνας για την Ανεξάρτητη Διαβίωση του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνει η καταγραφή η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στην καθημερινή τους ζωή, καθώς και των μεθόδων που ακολουθούν για την επίλυσή τους μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ θα καταγράψει τις ανάγκες τους και θα τις ενσωματώσει στον σχεδιασμό του μελλοντικού καινοτόμου συστήματος Captain.
Ανάλογες ομάδες συνεργασίας και σχεδιασμού διοργανώνονται και σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, όπου έχουν προγραμματιστεί παρόμοιες πιλοτικές εφαρμογές, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.