Το μονοπώλιο του κράτους στα όπλα, δεσμεύτηκε να εγγυηθεί ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, κατά τη Διάσκεψη του Εθνικού Διαλόγου για το μέλλον της χώρας που ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα, δυόμισι μήνες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του καθεστώτος του.
Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, θρησκευτικών κοινοτήτων, προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου λαμβάνουν μέρος στη Δαμασκό στη διάσκεψη αυτή η οποία φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει όλους τους Σύρους έπειτα από πολλά χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση που ελέγχει μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας και ο ένοπλος βραχίονάς της, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δεν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με τους οργανωτές, καμία ένοπλη οργάνωση δεν έχει λάβει πρόσκληση.
«Το μονοπώλιο των όπλων αποτελεί υποχρέωση»
«Η Συρία δεν δέχεται τη διαίρεση, είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο και η ισχύς της βασίζεται στην ενότητά της», δήλωσε ο Αχμέντ αλ-Σαράα κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
«Το μονοπώλιο των όπλων στα χέρια του Κράτους δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση», είπε.
Η νέα συριακή ηγεσία έχει ανακοινώσει τη διάλυση του συριακού στρατού και όλων των ανταρτικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) του Αχμέντ αλ-Σαράα.
Οι νέες συριακές Αρχές συγκρότησαν στα μέσα του Φεβρουαρίου επταμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και δύο γυναίκες, για την προετοιμασία της Διάσκεψης του Εθνικού Διαλόγου.
Μέλη της επιτροπής αυτής δήλωσαν την Κυριακή ότι οργανώθηκαν συναντήσεις «σε πολλές συριακές επαρχίες με την συμμετοχή 4.000 ανδρών και γυναικών».
Συγκρότηση επιτροπής αρμόδιας «για την μεταβατική δικαιοσύνη»
Η προπαρασκευαστική επιτροπή έχει διαβεβαιώσει ότι η διάσκεψη θα δώσει έμφαση «στην μεταβατική δικαιοσύνη, το σύνταγμα, την μεταρρύθμιση των θεσμών και της οικονομίας, την ενότητα του συριακού εδάφους, καθώς και τις δημόσιες και ατομικές ελευθερίες και τις πολιτικές ελευθερίες».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αχμέντ αλ-Σαράα ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση επιτροπής αρμόδιας για την μεταβατική δικαιοσύνη με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Σύρων.
«Εργαστήκαμε κατά τους τελευταίους δύο μήνες για τη δίωξη όσων έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά των Σύρων και θα εργασθούμε για να συγκροτήσουμε επιτροπή για τη μεταβατική δικαιοσύνη η οποία θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα των ανθρώπων και, αν θέλει ο Θεός, για να αποδώσει δικαιοσύνη και να προσαγάγει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη», είπε ο σύρος ηγέτης.
Η διάσκεψη είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς εθνικής διαδικασίας με σκοπό τη δημιουργία μίας νέας συριακής ταυτότητας που θα διαφυλάσσει την κοινωνική ειρήνη, σύμφωνα με την προπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει προτάσεις που θα χρησιμεύσουν ως βάση για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης των θεσμών.
Η προσωρινή κυβέρνηση είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τη 1η Μαρτίου, όταν η Συρία θα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση η οποία θα αντανακλά την πολυμορφία του συριακού λαού, σύμφωνα με τις νέες αρχές.
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι στην προπαρασκευαστική επιτροπή θα εκπροσωπείται «ένα και μόνο πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα, γεγονός που παραβιάζει την αρχή της ισότιμης και συμπεριληπτικής εκπροσώπησης όλων των συνιστωσών του συριακού λαού».
Ο Αχμέντ αλ-Σαράα έχει δηλώσει ότι οι υπό τους Κούρδους δυνάμεις πρέπει να ενταχθούν στον εθνικό στρατό.
«Η εθνική ειρήνη αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτών», επανέλαβε σήμερα.
«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πολιτική που προστατεύει τα συμφέροντα του συριακού λαού, χωρίς καμία εξωτερική πίεση ή επιταγή», δήλωσε από την πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Ασααντ αλ-Σαϊμπάνι.
Πηγή: ΑΠΕ