Λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της Δαμασκού, η αντάρτικη ομάδα Hayat Tahrir al-Sham εξέδωσε εντολές με στόχο τη δέσμευση εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων και προσώπων που συνδέονται με τον Άσαντ και συγκεκριμένα εκείνους που περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ. Στόχος τους, σύμφωνα με το Reuters, ήταν η ανασυγκρότηση της χώρας και η εγκατάλειψη του άκρως συγκεντρωτικού και διεφθαρμένου οικονομικού συστήματος του πρώην δικτάτορα.

Για να το πετύχει αυτό, το εκτελεστικό όργανο υπό τον νέο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα προχώρησε στη σύσταση μιας επιτροπής που έχει αναλάβει να αναλύσει τα εκτεταμένα εταιρικά συμφέροντα των υψηλού προφίλ μεγιστάνων που συνδέονται με τον Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των Σαμέρ Φοζ και Μοχάμαντ Χάμσο.

Ο Χάμσο και ο Φοζ, που βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων από το 2011, επέστρεψαν στη Συρία από το εξωτερικό και συναντήθηκαν με ανώτερα στελέχη της HTS στη Δαμασκό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο και δύο Σύρους με άμεση γνώση του θέματος, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο εκτεταμένος όμιλος Aman Holding του Foz, που κατηγορείται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι πλούτισε από τον πόλεμο της Συρίας, έχει συμφέροντα στη φαρμακοβιομηχανία, τη διύλιση ζάχαρης, το εμπόριο και τις μεταφορές.

Παρόμοια είναι τα συμφέροντα της Hamsho International Group, από πετροχημικά και μεταλλικά προϊόντα μέχρι την παραγωγή τηλεόρασης.

Η Hamsho, την οποία το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει κατηγορήσει ότι αποτελεί βιτρίνα του Άσαντ και του αδελφού του Μάχερ, δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ο Φοζ δεν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσει μαζί του.

Η σύσταση της επιτροπής, τα μέλη της οποίας δεν είναι δημόσια, και οι συνομιλίες μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Συρίας και δύο εκ των στενότερων μεγιστάνων της κυβέρνησης Άσαντ, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της συριακής οικονομίας, δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με σύριους αναλυτές και επιχειρηματίες, η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης απέναντι στις ισχυρές επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Άσαντ, θα είναι το κλειδί για τον καθορισμό της τύχης της οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να πείσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της να άρουν τις κυρώσεις, λένε σύροι αναλυτές και επιχειρηματίες.