Εάν το Android πρόκειται κάποια στιγμή να γίνει ένα πραγματικό desktop λειτουργικό (κάτι που σίγουρα σκέφτεται η Google), ένα χαρακτηριστικό που θα χρειαστεί σίγουρα να διαθέτει είναι η υποστήριξη πολλαπλών λογαριασμών.
Στη νέα έκδοση του λειτουργικού λοιπόν, ένας developer ανακάλυψε κώδικα που όπως φαίνεται έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία και διαχείριση πολλαπλών λογαριασμών σε μια συσκευή. Μάλιστα αν έχετε rooted συσκευή με Jellyt Bean και νοιώθετε αρκετά άνετοι με εντολές μέσω ADB, μπορείτε να πειραματιστείτε.
Οι εντολές μέσω ADB είναι οι εξής:
pm create-user test (δημιουργεί το χρήστη «test»)
am switch-user 1 (αλλάζει στο χρήστη «1», ο οποίος είναι ο «test»)
am switch-user 0 (αλλάζει στο χρήστη «0», τον αρχικό χρήστη δηλαδή)
pm list-users (παραθέτει λίστα με όλους τους χρήστες)
pm remove-user 1 (αφαιρεί το χρήστη «1», δηλαδή τον «test»)
Σημειώστε πως η δημιουργία χρήστη γίνεται μέσω ονόματος, ενώ η διαγραφή του μέσω αρίθμησης.
Δεδομένου πως πρόκειται για (τουλάχιστον) alpha έκδοση του χαρακτηριστικού, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αρκετά προβλήματα ακόμα.
Αρχικά, δεν υπάρχει κάποια οπτική ένδειξη για το ποιος χρήστης είναι συνδεδεμένος ανά πάσα στιγμή. Οι ενημερώσεις και η λίστα πρόσφατων εφαρμογών δεν μπορούν να καθαριστούν μεταξύ χρηστών προκαλώντας μπέρδεμα για το ποιος χρήστης κάνει τι, ενώ οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές, όσες δηλαδή έχουν αγοραστεί από το Play Store λειτουργούν μόνο για το χρήστη που τις αγόρασε. Για παράδειγμα αν προσπαθήσετε να τρέξετε μια εφαρμογή την οποία όμως έχει αγοράσει άλλος χρήστης και δεν είστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό του, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα λάθους και η εφαρμογή απλά δεν θα ανοίξει.
Τέλος, όλες οι εφαρμογές αποθηκεύουν τα δεδομένα των διαφορετικών χρηστών σε ξεχωριστό σημείο, πράγμα που σημαίνει πως σε οποιαδήποτε εφαρμογή μπορείτε να έχετε διαφορετικές ρυθμίσεις ανά χρήστη χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μέλη του Android Police μάλιστα βρήκαν αντίστοιχο κώδικα ακόμα και σε AOSP roms του 2011, γεγονός που δείχνει πως η Google δουλεύει καιρό σε αυτό. Δεν υπάρχουν βέβαια ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε καν για το αν το χαρακτηριστικό αυτό κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στο Jelly Bean ή στην επόμενη έκδοση του Android.
Δεν γνωρίζουμε επίσης αν οι πολλαπλοί λογαριασμοί ενταχθούν μόνο σε Android tablets ή και σε smartphones, τα οποία όμως μάλλον δεν θα επωφεληθούν και τόσο αφού σπάνια τα χρησιμοποιούν πάνω από ένας χρήστης. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ένταξη πολλαπλών λογαριασμών κάποια στιγμή θα κάνει την εμφάνισή της στο λειτουργικό σύστημα της Google.