Εδώ και χρόνια η πολιτική της Apple ήταν να προσφέρει μια απλή και εύκολη εμπειρία στους χρήστες των προϊόντων της. Υπό αυτή την έννοια, αυτό το κατάφερε αμέσως, με το πρώτο iPhone. Απελευθέρωσε τους χρήστες των τότε PDA τόσο από τα πολλά hardware πλήκτρα των συσκευών όσο και από την απαραίτητη αλλά ενοχλητική γραφίδα, ένα πλαστικό στυλό που χρησιμοποιούνταν για το χειρισμό της οθόνης.

Αργότερα βέβαια τα PDA εξελίχθηκαν, οι οθόνες τους μεγάλωσαν και η τεχνολογία τους γύρισε σε capacitive, οπότε πια η γραφίδα πέρασε στην ιστορία. Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα, σε ερώτηση προς στέλεχος της Apple για το αν πρόκειται στο μέλλον να σκεφτούν τη χρήση γραφίδας στις συσκευές τους, η απάντηση που πήραν ήταν πως «θα παγώσει η κόλαση προτού χρησιμοποιήσουμε γραφίδα».

Μάλλον στην κόλαση αυτό το διάστημα καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών! Πρόσφατα η εταιρεία κατέθεσε μια πατέντα στο γραφείο πατεντών και εμπορικών σημάτων των ΗΠΑ για μια γραφίδα για iPhone και iPad! Μάλιστα όχι μια οποιαδήποτε γραφίδα αλλά μια «οπτική» γραφίδα.

Τι σημαίνει αυτό; Αρχικά η γραφίδα θα περιέχει έναν οπτικό αισθητήρα στη μύτη ο οποίος παράλληλα με έναν αισθητήρα πίεσης θα μπορεί να καταλαβαίνει πότε χρησιμοποιείτε την γραφίδα σε κάποια επιφάνεια.

Παράλληλα, η πατέντα αναφέρει πως ο αισθητήρας αυτός θα μπορεί να καταγράφει εικόνες. Δεν μιλάμε βέβαια για χρήση φωτογραφικής μηχανής (αν και αυτό θα ήταν ενδιαφέρον σαν «proof of concept») αλλά πιθανότατα για copy/paste κειμένων ή εικόνων.

Πέρα από αυτά η Apple σκοπεύει να ενσωματώσει μέσα στη γραφίδα αισθητήρες προσανατολισμού όπως για παράδειγμα γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρες που ήδη χρησιμοποιεί στο iPhone. Πιθανότατα αυτό θα επιτρέπει την χρήση και των δυο άκρων της γραφίδας ενώ με το κατάλληλο software ίσως επιτρέψει στους χρήστες να χειρίζονται το κινητό από απόσταση.

Τώρα πια λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιόμαστε για το αν η Apple θα εισάγει και πάλι στην αγορά ένα χαρακτηριστικό το οποίο απέρριπτε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, θα το κάνει. Το ζητούμενο τώρα είναι πώς σκοπεύει να το υλοποιήσει.