Μετά την αγορά της Sun από την Oracle, όπως θα περίμενε κανείς, η open source κοινότητα θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε πια να στηρίζεται στην εταιρεία για την ανάπτυξη του OpenOffice.
Έτσι δημιουργήθηκε το The Document Foundation το οποίο με την συμβολή εταιρειών όπως η Canonical, η Intel, η Red Hat και η Google δημιούργησε το LibreOffice ένα fork δηλαδή του OpenOffice το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική, αν και δωρεάν, εναλλακτική του Office της Microsoft.
Παρόλα αυτά το OpenOffice δεν έπαψε να αναπτύσσεται. Η Oracle το δώρισε στο Apache Foundation το οποίο με την υποστήριξη της IBM άρχισε να το αναπτύσσει εκ νέου.
Έτσι λοιπόν το OpenOffice έγινε Apache OpenOffice, έφτασε στην έκδοση 3.4 και διαθέτει σχεδον 800 extentions, περισσότερα από 2.300 πρότυπα καθώς υποστήριξη πάρα πολλών γλωσσών.
Το μόνο μας ερώτημα βέβαια είναι για ποιο λόγο τα The Document Foundation και Apache Foundation δαπανούν πόρους για δύο παράλληλα αλλά ξεχωριστά fork και δεν ενώνουν τις προσπάθειες τους για μια ακόμη καλύτερη σουίτα γραφείου.