«Δεν καταλαβαίνω αυτούς που ελπίζουν να πάνε πρώτοι στη Σελήνη. Είναι ανοησίες, παιδιάστικα πράγματα, ρομαντικά κατάλοιπα. Ανάξια της ορθολογιστικής εποχής στην οποία ζούμε. Και αποκλείω πως θα πήγαινα επάνω με τη σκέψη πως δεν θα γύριζα πίσω. Εκτός αν γίνει απαραίτητο για τεχνικούς λόγους. Να πεθάνεις στο διάστημα ή στη Σελήνη δεν είναι τεχνικώς απαραίτητο και συνεπώς ανάμεσα στο να πεθάνεις δοκιμάζοντας ένα τζετ και στο να πεθάνεις στη Σελήνη, εγώ προτιμώ να πεθάνω δοκιμάζοντας ένα τζετ».
Ο αστροναύτης σήκωσε το αριστερό του πόδι, δίστασε για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και ύστερα πάτησε αποφασιστικά με τη χοντρή του μπότα στο γκρίζο χώμα. Ηταν 10:56 μμ, ώρα Ανατολικών ΗΠΑ, της 20ης Ιουλίου 1969. Τα λόγια που ξεστόμισε αμέσως μετά έφτασαν σε εκατομμύρια τηλεοπτικούς δέκτες μετά από 1,5 δευτερόλεπτο,«Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Ο Νηλ Άρμστρονγκ ήταν ένας δοκιμαστής πιλότος. Συμμετέχοντας στην αποστολή Απόλλων 11 τον Ιούλιο του 1969 πραγματοποίησε μια αποστολή κρίσιμων μηχανολογικών τεστ. Η αποστολή αυτή, απλώς «έτυχε» να είναι η πρώτη στη Σελήνη. Αντικειμενικός σκοπός της αποστολής ήταν «να προσεδαφιστεί ένας άνθρωπος στη Σελήνη και να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη». Το ότι δύο άνθρωποι περπάτησαν επί δυόμισι ώρες στην επιφάνεια του φεγγαριού, έστησαν την Αστερόεσσα και επιστημονικά πειράματα, τράβηξαν φωτογραφίες, και συνέλεξαν γεωλογικά δείγματα, ήταν επίσης «συμπτωματικό». Τουλάχιστον έτσι το έβλεπε ο Άρμστρονγκ. Τουλάχιστον αυτό λίγο-πολύ έδωσαν στον κόσμο να καταλάβει οι απειράριθμες συνεντεύξεις του τα επόμενα χρόνια.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, ο Άρμστρονγκ «παρέδωσε εαυτόν» στους ανθρώπους των δημοσίων σχέσεων της NASA οι οποίοι τον περιέφεραν επί εβδομάδες στην υφήλιο μαζί με τους δυο συντρόφους του. Ήταν άψογος στις δημόσιες σχέσεις της NASA, ως κορυφαίος εκπρόσωπος των Αμερικανών αστροναυτών. Ύστερα, όταν οι υποχρεώσεις τελείωσαν, γύρισε σπίτι του στο Οχάιο, και έκλεισε ερμητικά την πόρτα πίσω του αποφεύγοντας οποιονδήποτε ερχόταν απρόσκλητος, ιδιαίτερα αν αυτός ο κάποιος ήθελε να ρωτήσει για τη Σελήνη. Όταν αργότερα έγινε καθηγητής της Αεροναυτικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, αν κάποιος επισκεπτόταν το γραφείο του δεν θα έβρισκε τίποτα που να μαρτυρά ότι ο Άρμστρονγκ είχε ταξιδέψει στη Σελήνη. Στο γραφείο του υπήρχε απλώς ένα μοντέλο του πειραματικού αεροσκάφους Χ-15. Ούτε φωτογραφίες, ούτε μοντέλα, ούτε αναμνηστικά από τον Απόλλωνα. Τα επόμενα χρόνια, η σιωπή του και η «απέχθειά» του προς τον Τύπο έφτασε στο ζενίθ. Έτσι, χαρακτηρίστηκε ως «το Αίνιγμα» από τους δημοσιογράφους που διψούσαν για λεπτομέρειες, για πληροφορίες.
Ο Νηλ Ολντεν Άρμστρονγκ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 5 Αυγούστου 1930 σε μια φάρμα, δέκα χιλιόμετρα έξω από την κωμόπολη Γουαπακονέτα του Οχάιο κι ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι.