Τα κινητά τηλέφωνα, γενικότερα δεν φημίζονται και για τις «φωτογραφικές» τους ικανότητες, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιάσει θεαματική πρόοδο. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν σταθερής εστίασης φακούς, σε αντίθεση με τους φακούς αυτόματης εστίασης που υπάρχουν σε όλες, ακόμα και τις φθηνότερες, ψηφιακές φωτογραφικές.
Στις κάμερες των κινητών, για να διατηρηθεί ένα καλό βάθος πεδίου, χρησιμοποιείται φακός με στενό διάφραγμα, κάτι που περιορίζει την δυνατότητά τους σε συνθήκες ελλιπούς φωτισμού. Από την άλλη θα ήταν να δυνατό να διέθεταν αυτόματη εστίαση, αλλά αυτό θα σπαταλούσε σημαντικά ποσά ενέργειας για την μετακίνηση των φακών. Τώρα, όμως, νορβηγοί επιστήμονες παρουσίασαν χαμηλής ισχύος φακούς αυτόματης εστίασης για φωτογραφικές κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι λειτουργούν όπως το ανθρώπινο μάτι.
Μια ομάδα από τον ερευνητικό οργανισμό SINTEF, ξεκίνησε να πειραματίζεται πάνω σε αυτό το project αρκετά χρόνια πριν και το 2006 συνεργάστηκε με την νορβηγική εταιρεία οπτικής τεχνολογίας, PoLight, για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής. Οι λειτουργικοί πλέον φακοί, παρουσιάστηκαν σε ένα κινητό τηλέφωνο στην έκθεση Mobile World Congress, νωρίτερα αυτό το χρόνο.
Η τεχνολογία ενσωματώνει ένα μικροσκοπικό «οπτικό σάντουιτς», που αποτελείται από πολύ λεπτές πλάκες από γυαλί, ένα πολυμερές, ένα υλικό gel και ένα ευέλικτο κράμα μετάλλου. Αν και οι λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί είναι ελάχιστες, το SINTEF αναφέρει ότι περιλαμβάνει ένα εξωτερικό δακτύλιο του υλικού που διαστέλλεται και συστέλλεται (χρησιμοποιώντας σχεδόν οποιαδήποτε ενέργεια), με αποτέλεσμα ο φακός τζελ που το περιβάλλει να αλλάζει το σχήμα του ανάλογα, όπως και ο φακός στο ανθρώπινο μάτι. Οι γυάλινες πλάκες πιθανότητα να χρησιμοποιούνται για συγκρατούν τον τζελ φακό και να τον προστατεύουν.
Από την δημόσια επίδειξη της τεχνολογίας αυτής τον Φεβρουάριο, πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων έχουν δείξει ενδιαφέρον για το φακό αυτόματης εστίασης, με την PoLight να αναφέρει ότι μία συνεργασία είναι πολύ δυνατόν να ανακοινωθεί μέχρι το τέλους του τρέχοντος έτους.
Αυτή η περίπτωση, υγρού φακού, δεν είναι η πρώτη που έχει παρουσιαστεί, μιας και η Philips με την A*STAR έχουν ήδη δημιουργήσει υγρούς φακούς για κινητά τηλέφωνα.
Πηγή: proho.gr