Η Hewlett Packard, μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, αιφνιδίασε αναλυτές και καταναλωτές, ανακοινώνοντας σήμερα ότι σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή κάθε είδους υπολογιστών, καθώς και κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να εστιάσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του λογισμικού.
Γι’ αυτό το σκοπό, θα αγοράσει τη βρετανική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Autonomy έναντι 11,7 δισ. δολαρίων σε μία συμφωνία που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην 72χρονη ιστορία της.
Η ΗΡ, σύμφωνα με το BBC, εξετάζει την πιθανότητα να πωλήσει έως το τέλος του 2012 την μονάδα προσωπικών συστημάτων, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή προσωπικών Η/Υ, ενώ έως τον Οκτώβριο θα έχει σταματήσει την παραγωγή συσκευών που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα webOS, όπως «ταμπλετών» και «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.
Έτσι, από του χρόνου οι υπολογιστές και οι λοιπές συσκευές της ΗΡ (όπως οι εκτυπωτές) είναι πολύ πιθανό ότι θα κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά με άλλη εμπορική επωνυμία.
Η ΗΡ είχε κυκλοφορήσει το «έξυπνο» κινητό Pre ως ανταγωνιστή του iPhone, καθώς και συσκευές που βασίζονταν στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, όμως το webOS έχει αποτύχει να εντυπωσιάσει τους αναλυτές και τα smartphones με webOS έχουν μερίδιο λιγότερο από 1% παγκοσμίως.
Επίσης η εταιρεία είχε παρουσιάσει την ταμπλέτα TouchPad ως ανταγωνιστή του iPad της Apple και είχε πληρώσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πέρυσι, προκειμένου να αποκτήσει τη σχετική τεχνολογία μέσω εξαγοράς της εταιρείας Palm. Όπως φαίνεται τώρα, η διοίκηση της ΗΡ έκρινε τελικά ότι η μάχη του ανταγωνισμού θα ήταν χαμένη.
Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια δραστική επιχειρηματική και τεχνολογική στροφή, που μεταβάλλει ριζικά τη στρατηγική της εταιρείας.
Η κίνηση επιβεβαιώνει τις φήμες ότι ο Αποτέκερ, ο οποίος αποτελεί «μεταγραφή» από την μεγάλη γερμανική ανταγωνίστρια εταιρεία λογισμικού SAP εξαρχής σκόπευε να φέρει τα πάνω-κάτω, επαναπροσανατολίζοντας την Hewlett-Packard μακριά από τον όλο και λιγότερο κερδοφόρο παραδοσιακό τομέα του υλικού (hardware), προς τον μικρότερο μεν, αλλά πιο κερδοφόρο τομέα του λογισμικού (software).
Η απόφαση θυμίζει την ΙΒΜ, η οποία ήδη είχε κάνει προ εξαετίας μια ανάλογη στροφή στρατηγικής.
Οι δύο μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με τους αναλυτές, βλέπουν ότι πλέον τα πολλά κέρδη δεν βρίσκονται στην πώληση μηχανημάτων σε μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά στις υπηρεσίες και στο λογισμικό για επιχειρήσεις.
Προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνέπειες της νέας στρατηγικής στο τεράστιο προσωπικό της εταιρείας, η οποία απασχολεί περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους διεθνώς.
Πάντως, οι αγορές αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφύλαξη την ανακοίνωση της HP, με συνέπεια η μετοχή της να υποχωρεί κατά 20% (!) από το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street στα χαμηλότερα, μάλιστα, επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.