Το έργο SMARTeST , «Smart Resilience Technology, Systems and Tools» είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 υπό την αιγίδα του 7ου Πλαισίου Προγράμματος της Ε.Ε. με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν 10 ερευνητικά ιδρύματα από 7 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την δράση του οποίου συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια, κ. Νίκη Ευελπίδου.
Στο πλαίσιο του έργου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμυρών, σε αστικά κυρίως περιβάλλοντα.
Στόχος είναι, να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός ολιστικών και αμυντικών συστημάτων και να προωθηθούν καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα και προϊόντα στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Το έργο λειτουργεί ως εφαλτήριο για τη χρήση «έξυπνων» συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία θα ενσωματώνουν την τεχνολογία αισθητήρων αυτόματου ελέγχου και καινοτόμων υλικών με υψηλά επίπεδα απόδοσης.
Με σκοπό την βέλτιστη αξιολόγηση των συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας, έχουν επιλεγεί συγκεκριμένες περιοχές μελέτης με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, στις οποίες θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τα συστήματα αντιπλημμυρικής προστασίας και την υλοποίηση νέων τεχνολογιών.
Οι περιοχές αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τύπων πλημμυρικών φαινομένων, από παράκτια προβλήματα σε περιοχές των Μεσογειακών ακτών, έως και πλημμύρες ομβρίων υδάτων σε αστικές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης.
Οι εταίροι του έργου προχωρούν στη σύσταση εθνικών ομάδων στήριξης και συνεργασίας (National Support Groups – NSG), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι επιμέρους εθνικά και τοπικά χαρακτηριστικά λαμβάνονται υπόψη.
Η πρώτη συνάντηση της ελληνικής ομάδας στήριξης και συνεργασίας του SMARTeST προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου του 2010, οπότε και θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση σχετικά με θέματα πλημμυρικού κινδύνου και αμυντικής τεχνολογίας.
Πηγή: econews.gr