Υπάρχει πιθανότητα επιστημονικής πρόβλεψης σεισμών και τσουνάμι στο μέλλον; Θετικά απαντά στο ερώτημα μια διεθνής επιστημονική ομάδα που προωθεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γεώτρησης Ωκεανών (IODP).

Σύμφωνα με σχέδια που παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη, η εν λόγω ομάδα υποστηρίζει ότι μέσω της γεώτρησης, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα κατάλληλα όργανα και αισθητήρες ανάμεσα στις υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες που μπορούν να καταγράφουν έγκαιρα, την κίνησή τους και το σύρσιμο της μιας κάτω από την άλλη.

Μάλιστα, οι επιστήμονες που την αποτελούν φιλοδοξούν να υλοποιήσουν άμεσα τα σχέδιά τους θέτοντας ως στόχο τους να τρυπήσουν το φλοιό του ωκεανού σε βάθος ενάμιση χιλιομέτρου στον πυθμένα του κρατήρα Τσιξουλούμπ στο Μεξικό μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Από το ενδιαφέρον τους δεν ξεφεύγει η Μεσόγειος καθώς υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες για την κατανόηση των φυσικών καταστροφών  αλλά και  πηγή σπάνιων πρώτων υλών, όπως το λίθιο.

Το πρόγραμμα των αποστολών που σχεδιάζονται για την περίοδο 2013-2023 θα παρουσιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα