Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να συνομιλήσετε ή να ανταλλάξετε μηνύματα με τον αγαπημένο σας διάσημο; Κι όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανέφερε ο Mark Zuckerberg.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, πιστεύει ότι υπάρχει «τεράστια ανάγκη» για τεχνητές εκδοχές διασημοτήτων, με τις οποίες οι θαυμαστές θα μπορούν να αλληλεπιδρούν. Κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας συνέντευξης στο Verge που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Zuckerberg, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Kylie Jenner, δήλωσε: «Ο κόσμος θέλει να αλληλεπιδράσει με την Kylie Jenner. Η Kylie θέλει να καλλιεργήσει την κοινότητά της, αλλά υπάρχουν μόνο λίγες ώρες σε μια μέρα».
Εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βοηθός της Jenner και θα ήταν διασκεδαστικό για τους θαυμαστές της να αλληλεπιδρούν μαζί της. «Θα είναι ξεκάθαρο στους ανθρώπους ότι δεν αλληλεπιδρούν με τη φυσική Kylie Jenner, θα είναι ένα είδος έκδοσης της AI», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Zuckerberg δήλωσε ότι οι εκδόσεις των διασημοτήτων με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να είναι «κάτι που θα γίνει το επόμενο έτος», λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια των εμπορικών σημάτων – καθώς οι διασημότητες θα ήθελαν να είναι σίγουροι ότι η εικόνα τους δεν θα χρησιμοποιηθεί για να κάνει προβληματικές δηλώσεις. «Κατά κάποιο τρόπο, η τεχνολογία δεν μπορεί να εκπαιδεύσει κάτι με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο Zuckerberg, επισημαίνοντας τους περιορισμούς της τρέχουσας τεχνολογίας AI.
Η αρχή έχει γίνει ήδη
Η Meta παρουσίασε 28 προσωπικότητες AI για τα chatbots της στην εκδήλωση Meta Connect την Τετάρτη. Η αδελφή της Kylie Jenner, Kendall, ήταν μία από τις διασημότητες που δάνεισαν το ομοίωμά τους σε αυτούς τους χαρακτήρες AI – μαζί με άλλες διασημότητες, όπως ο Snoop Dogg, ο Tom Brady και η Paris Hilton. Η AI περσόνα της Kendall είναι η Billie, μια «ride-or-die companion (παντοτινή παρέα)».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αναφέρεται στην πιθανότητα εμφάνισης καλλιτεχνών Τεχνητής Νοημοσύνης. Ήδη, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναφέρει ότι βλέπουν αύξηση στη δημιουργία μουσικής και των απομιμήσεων διασημοτήτων που γίνονται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τον Απρίλιο, η Καναδή τραγουδίστρια Grimes δήλωσε ότι θα μοιραζόταν 50/50 τα πνευματικά δικαιώματα με όποιον χρησιμοποιούσε επιτυχώς τη φωνή της σε όποιο τραγούδι δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.
Η έκρηξη του ΑΙ προκαλεί και ανησυχίες
Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι όσο ο Zuckerberg και η Grimes για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το businessinsider.com, ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify δήλωσε ότι η μουσική βιομηχανία έχει «εύλογες ανησυχίες» σχετικά με την εξάπλωση των τραγουδιών που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα του συνεργάζεται με τους εταίρους του για την εξεύρεση λύσεων για την προστασία των καλλιτεχνών.
Εν τω μεταξύ, η προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε κεντρική ανησυχία που τροφοδότησε την τρέχουσα απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ, λόγω των φόβων ότι τα στούντιο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης για να αντικαταστήσουν ψηφιακά τους ηθοποιούς.